Миграция през България: Корупцията облагодетелства недосегаеми мафиотски мрежи

Миграция през България: Корупцията облагодетелства недосегаеми мафиотски мрежи
01-10-2023г.
0
Лентата

В България полицията, администрацията и дори центровете за приемане на мигранти не са пощадени от корупцията, която е повсеместна на всички нива в страната, пише Су-Жи ван Брунерсум в репортаж за изданието InfoMigrants, разследващ „една нелегална индустрия, която е „твърде печеливша“, за да бъде спряна“.
България, балканска страна, се намира на основен маршрут за мигранти от Близкия изток и Азия, които се надяват да достигнат други европейски страни.

Корупцията играе важна роля в няколко области: контрабандата на мигранти, преминаването на границите и заселването на бежанци в България. Подкупите за граничната полиция, за да продължат пътя си към Западна Европа, и плащанията на длъжностни лица за по-бързо получаване на убежище са многобройни.

Диана Димова ръководи българската правозащитна организация „Мисия криле“ и работи с мигранти от 25 години. Тя казва, че корупцията е ендемична в България и се среща на „всички нива“ на обществото. „Цифрите са потресаващи“, казва тя пред InfoMigrants. „Имаме хиляди примери. Наскоро дори научихме, че в моргите се разменя информация за мъртви хора [срещу пари]“.

Афганистанска жена, която от 11 месеца издирва изчезналия си брат, разказва пред „“Мисия Криле““, че е била принудена да плати близо 2000 евро на няколко служители, отговорни за идентифицирането и съхраняването на тялото на брат ѝ. “ За да видите снимка на починал човек, цената е между 30 и 40 евро. За да се отвори досие на починал човек, е необходимо да се платят 100 евро“, обяснява тя.

Трафиканти, които познават процедурите много добре
Миналата година българските власти засилиха наблюдението и сигурността на границата си с Турция. Те търсят начини да спрат потока от нелегални мигранти към останалата част на континента и се опитват да покажат своите пълномощия, за да бъдат допуснати до Шенгенската зона за свободно движение до края на годината.

През 2022 г. България заема 72-ро място от 180 държави в индекса на корупцията на Transparency International, което е едно от най-високите нива на корупция сред държавите – членки на Европейския съюз (ЕС).

Десетгодишното управление на бившия министър-председател Бойко Борисов, който е на поста си до 2021 г., беше белязано от редица корупционни скандали. Бойко Борисов дори беше задържан през март 2022 г. по подозрение в присвояване на европейски средства. Корупцията поставя под въпрос и независимостта на съдебната система. Прокуратурата отдавна е обвинявана, че действа в услуга на управляващия елит на България, за да блокира разследвания и да се прицелва в опоненти.

За Хамид Хошсейар, координатор и преводач в „Мисия Криле“, трафикантите на хора и трафикантите на хора смятат, че са недосегаеми. Те „работят много по-добре“ от всеки орган или неправителствена организация в страната. „Имат много добра мрежа и познават много добре процедурите“.

Според Диана Димова от „Мисия Криле“ много от разследванията са насочени и към служители на гранична полиция. „Корупцията на граничните пунктове е много голям проблем в България“, потвърждава Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, правозащитна организация със седалище в София. „Обикновено това не са изолирани случаи, а верига от служители, получаващи подкупи“.

Красимир Кънев смята, че трансграничната корупция е една от основните причини, поради които България отчита високи стойности на незаконно пристигащите. Властите и трафикантите работят ръка за ръка, за да прекарат мигрантите през страната до желаната от тях крайна дестинация – обикновено Западна или Централна Европа.

Кюрдският барон
Една от тези организации изглежда се управлява от лице, което се рекламира на арабски език в социалната мрежа TikTok. През май българският разследващ журналист Марин Николов се натъква на тези снимки, на които се вижда как мъж реже оградата на българо-турската граница. Във видеоклиповете е посочен и български мобилен телефонен номер и лице за контакт: „кюрдски барон“.

„Този „кюрдски барон“ транспортира хора по стратегически маршрути, като например Е79 [магистрала, свързваща Унгария с Гърция през София]“, обясни журналистът пред InfoMigrants. Контрабандистът рекламирал „една нова екскурзия на ден“ на цена от 150 евро.

Марин Николов се свързва с посочения телефонен номер. „Не знаем дали е отговорил самият „барон“, но един мъж предложи услугите си на арабски език, за да транспортира нелегално хора от България до Германия“. Пътуването за двама души струвало 5000 евро и се осъществявало чрез пресичане на границата с Румъния или Сърбия. Плащането трябвало да се извърши в „офис в София“. За да намерите гишето: „Питайте и всеки ще ви каже“, обяснил мъжът по телефона.

Българското Министерство на вътрешните работи не прави нищо
Тези „офиси“ обикновено са малки магазинчета в центъра на София, в близост до Лъвов мост, Женския пазар и улица „Цар Симеон“, където се продават пресни продукти, напитки и цигари, обяснява Марин Николов.

Тези, които се надяват да продължат пътуването си към друга европейска държава, получават код в един от тези „офиси“ срещу заплащане. След това този код трябва да бъде предаден на каналджията.

Съществуването и начинът на действие на трафикантите, които открито се представят в социалните мрежи, изглежда са публична тайна в центъра на София. „Защо тогава ГДБОП [Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“] не се обади на този телефонен номер и не се ангажира с пресичането на тази дейност, за която всички знаем, че е незаконна и е престъпление? Министерството на вътрешните работи не прави нищо“, настоява журналистът.

Хипотезата, че българските мрежи за трафик на хора се ползват от „защитен чадър отгоре“, е много вероятна. За Марин Николов „изглежда 90% сигурно, че определени служители „покриват“ трафикантите“ и каналджиите.

Освен това според Марин Николов България прилага „леки наказания“ спрямо трафикантите. „Съществува известна безнаказаност“. В момента се проучват предложения за реформа на Наказателния кодекс. „Борбата с корупцията се оказа много труден и тромав процес. Предполагам, че има и противници на тези реформи. Напълно възможно е да има и тайно лобиране, за да се гарантира, че тази дейност [трафикът на хора] ще продължи под една или друга форма“, отбелязва журналистът.

Това мнение се споделя от Мария Черешева, друга българска разследваща журналистка, базирана в София. През годините наистина са се случвали арести на корумпирани граничари, обяснява тя пред InfoMigrants. „Проблемът обаче е, че тези хора не се наказват строго.“

Трафикантите се отървават само с глоба
Миграционните маршрути от Афганистан и Иран, които минават през Турция и след това през България, са добре установени в страната от десетилетия. Те са били използвани по-специално за трафик на наркотици. Сега те се използват за миграция.

През февруари полицията откри 18 тела на афганистански изгнаници, включително на дете, мъртви в изоставен камион край София. Превозното средство е било използвано за контрабанда на около 40 мигранти. Някои от жертвите са се задушили до смърт. Според високопоставен полицейски служител един от четиримата арестувани заподозрени вече е бил осъждан за трафик на хора.

„Контрабандата не се разследва задълбочено тук… Те просто се измъкват с глоба и продължават дейността си, защото печелят много пари от тази търговия“, коментира Мария Черешева. „Проблемът е глобален: ако една мрежа от контрабандисти бъде разбита, ще се появи друга“.

По-добра стая срещу пари
Неправителствената организация „Мисия криле“ е получила и множество оплаквания от мигранти, които твърдят, че са били изнудвани от персонала, работещ в приемните центрове за търсещи убежище, особено от преводачите. Срещу суми, вариращи от 50 до 750 евро, би било възможно да бъдат пренастанени в по-добра стая или да се ускори процедурата за получаване на статут на бежанец или събиране на семейство.

„Понякога сме изненадани да видим, че някои хора получават бежански статут много бързо, за сметка на други, които понякога чакат с години“, отбелязва Владислав Дамянов, ръководител на проекта в благотворителната организация „Каритас“ в София.

Българското министерство на вътрешните работи не отговори на молбата на InfoMigrants за интервю. От своя страна българската гранична полиция отхвърли искането ни за интервю „от съображения за национална сигурност“, като добави, че началникът на граничната полиция е бил уволнен в началото на лятото и че агенцията е в процес на преструктуриране.

Автор: e-vestnik.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.