"Медиана": Само 21% от българите смятат, че е добре да заменим лева с евро в следващите 2-3 години

14-08-2023г.
0
Лентата

Агенция "Медиана" проведе проучване по отношение на политическите нагласи на населението, като в изследването се засяга и темата за еврото.

Получава се остър дисонанс между вижданията на мнозинството от обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парламента, съобщават от агенцията. 

По отношение на еврото (еврозоната) общественото мнение също е в остър дисонанс със заявените намерения на управляващите. Само 21% смятат, че е добре да заменим лева с евро в близките 2-3 години срещу 59%, които казват: „Не му е сега времето“!

 

Снимка: Агенция "Медиана"

 

 

Половината от пълнолетните смятат, че е задължително да се проведе референдум за еврото и само 11% смятат, че не трябва да се провежда референдум (каквото решение прие управляващото мнозинство в парламента).

Като причината за отхвърлянето на референдума е лесно обяснима за обществото – искат да ни заведат там където не искаме, без да се съобразяват с нас (60% от потенциалните участници в референдум биха гласували „против“, срещу 23% „За“). 

На въпроса "Според Вас, трябва ли да се проведе референдум (да се питат хората) преди да се въведе еврото (преди да сменим лева с евро), анкетираните отговарят:

   да, задължително трябва - 50%
   добре би било (но не е задължително) - 25%
   не трябва да се провежда референдум - 11%
   не мога да преценя - 14%

На въпроса "Ако има референдум за въвеждане на еврото бихте гласували за въвеждане на еврото или за запазване на лева?", участниците в интервюто посочват:

   За запазване на лева - 60%
   За въвеждане на еврото - 23%
   Не бих гласувал/Не ме интересува/Не мога да преценя - 17%

Проучването е проведено в периода 18-24 юли 2023 г. между 976 човека над 18-годишна възраст. Методът на провеждане на изследването е пряко стандартизирано интервю. 

Източник: businessnovinite.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.