Без татковци и с храна от принтер - прогнози как ще живеем през 2040 г.

Без татковци и с храна от принтер - прогнози как ще живеем през 2040 г.
13-08-2023г.
0
Лентата

Мъжете вече няма да са нужни за създаването на деца, а бракът ще стане временен. Това са предсказанията за живота през 2040 г.

С проблемите на бъдещето се занимава Международната академия за изследване на бъдещето. Основният принцип на футурологията е "Предвиждайки бъдещето, ние сами го формираме". С други думи, каквото бъдеще измислим за себе си, такава ще бъде и реалността, която ще получим.

Мобилният телефон, екологичните катастрофи, разцветът на пластичната хирургия и 3D телевизията - всичко това някога е било предсказано от някого под формата на проекти и концепции.
В края на 2010 г. списание Marie Claire публикува статия с прогнози, в която Татяна Иванова, академик от Международната академия, разказва какво ще се случи със света през следващите 30 години. 13 г. след това интервю от изданието проучват колко близо е светът до тези прогнози.

МЪЖЕТЕ НЯМА ДА СА НУЖНИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ДЕЦА

Според прогнозите на учените през следващото десетилетие ще се осъществи първото оплождане от изкуствени сперматозоиди, създадени на базата на женска стволова клетка. Друг аспект на същото предсказание е, че в бъдеще хората ще са по-склонни да осиновяват деца, отколкото да раждат техни. Интересът към осиновяването на деца ще расте най-вече в проспериращия западен свят. В същото време много осиновители вече постепенно престават да пазят в тайна факта, че отглеждат чуждо дете. Това се превръща в норма, а идеята, че родител е този, който е отгледал и възпитал, а не този, който е родил, е здраво залегнала в съзнанието на хората.


БРАКЪТ ЩЕ СТАНЕ ЗА ТОЧЕН ПЕРИОД

В днешно време жените са станали много по-независими и самодостатъчни, а отношението към неомъжените жени с деца се е променило драстично. Жената, освободена от патриархалните страхове и социалния натиск, може да си позволи партньорство с мъж. И от това печелят всички.

Според прогнозите на футуролозите обаче. официалният брак ще отстъпи място на гражданския и още по-радикалния - на сезонния брак. Детето ще се сдобие с неделен татко, майка му - с неделен съпруг.

Той се сключва за определен период от време - 1 година, 7 години, 10 години. След изтичането на този период съюзът се счита за недействителен.


ИНЖЕКЦИИТЕ ЩЕ ЗАМЕНЯТ ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ

Неуспешните пластични операции вече са довели до търсенето на по-прости и обратими процедури за корекция. Моделирането на фигурата с помощта на инжекции е основната тенденция в естетичната козметология на бъдещето. Микроинжекциите уверено печелят.  Нещо повече, в допълнение към инжекциите вече са разработени и кремове против стареене, които дори не изискват инвазивна намеса в тялото ни. Тази антиейдж грижа през следващите години има всички шансове да бъде във всяка козметична чантичка, така че още при първите признаци на умора да ни върне не само свежия тен, но и да запълни досадните бръчки, които издават възрастта. Така че до 2040 г. вероятно ще преминем към външни средства за корекция, а пластичната хирургия ще се използва само за коригиране на наистина сериозни недостатъци.


ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО-ДЪЛГО

В Европа вече има бебета, които според медицинските експерти ще живеят 150 години. В бъдеще пиенето и пушенето изобщо няма да са "готини". Същото се отнася и за бързото хранене.

ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ ЖИВОТНИ РОБОТИ

Това, което вече се случва: Домашните любимци, които изискват твърде много грижи, наистина ще останат в миналото. Най-малкото, когато детето ви помоли да му купите куче, в бъдеще няма да е проблем да му отговорите с пътуване не до зоомагазин, а до магазин за играчки, където на разумна цена ще можете да изберете домашен любимец, който няма да прави локви, да дъвче мебели, ще оцелее без сутрешна разходка и, най-важното, ще може да го изключите за времето на почивката, вместо да си блъскате главата да намерите някой, на когото да оставите живо куче във ваше отсъствие.


ИНТЕРНЕТ ЩЕ СЕ ПРЕДАВА ПО ТЕЛЕПАТИЯ

Тенденцията е ЗА по-малки, по-мобилни, по-прости и по-лесни за използване компютри, за да могат възможно най-много потребители, включително кучета, бебета, възрастни дами и хора с увреждания, да се присъединят към света на персоналните компютри. Това, което изглеждаше като опция за малцина избрани, сега е във всяка джаджа - гласовото търсене, конверторите на глас в текст, и др.

ХРАНАТА ЩЕ СЕ ПЕЧАТА НА ПРИНТЕР

Американското ноу-хау - синтезатор на храни, наречен Cornicopia - все още не е разработено, поне не в масов мащаб. То е дело на инженери от Масачузетския технологичен институт. Устройството работи на принципа на 3D принтер, но на изхода не се получават документи, а всевъзможни ястия. Основното нещо е да се напълнят касетите с необходимите източници и да се избере меню. Всеки сам ще може да си изпринти храна - слой по слой. Същото ще се случи и с дрехите.


ЩЕ КАРАМЕ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

Какво сега: Това бъдеще е съвсем близо. През 1931 г. унгарският изобретател Никола Тесла демонстрира първия електрически автомобил, който се движи без традиционните източници на енергия (между другото, тайната на Тесла все още не е разгадана). Преди няколко години американската компания, носеща името на гениалния учен, заедно с компанията за часовници TAG Heuer представиха иновативна разработка - електрически автомобил-роудстър TAG Heuer Tesla. Днес почти всички големи играчи на автомобилния пазар могат да се похвалят с промишлено производство на електрически и хибридни автомобили, а към тях се присъединиха и вездесъщите китайци.


КЛОНИРАНИТЕ ЖИВОТНИ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ

Клонирането на шотландска овца Доли през 1997 г., вдъхнови милиони хора по света да създадат свои домашни любимци. Въпреки това, нещата все още не са лесни при клонирането с търговска цел. И не става дума само за цената.  Южнокорейската компания RNL Bio - предложи клониране с използване на стволови клетки от мастната тъкан на оригинала, което сваля цената наполовина. Засега клонирането на животни е единствено за научни цели.

ЩЕ ЛЕТИМ В КОСМОСА

Въпреки факта, че търговското развитие на космическия туризъм беше драстично забавено след катастрофата през 2014 г. на SpaceShipTwo, суборбитален космически кораб, собственост на Virgin Galactic, отново се връща към седемстепенния път на растеж.

На 11 юли 2021 г. се състоя първият изпитателен полет на ракетоплана на Virgin Galactic с пълен екипаж. Той продължи около час, като няколко минути от него намиращите се на борда бяха в състояние на безтегловност и се любуваха на фантастичните гледки от илюминаторите. След като полетът се приземи успешно, феновете на космическия туризъм и богатите мечтатели започнаха да купуват билети за бъдещи полети.

Източник: ladyzone.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.