Водеща фигура в партията "Финландците" е за излизане на страната му от ЕС в дългосрочен план

Водеща фигура в партията
12-08-2023г.
0
Лентата

Финландия трябва да се стреми към излизане от Европейския съюз в дългосрочен план, но засега приоритет трябва да бъде европейското единство в лицето на войната на Русия в Украйна, заяви Юси Хала-ахо, водеща фигура в крайнодясната партия "Финландците", преди партийния конгрес, предаде Ройтерс.

Автор на политиката на групата за "Фикзит" от 2019 г. (за излизане на Финландия от ЕС – бел. ред.), Хала-ахо се очаква да бъде номиниран по време на конгреса за неин кандидат на президентските избори, които трябва да се проведат през януари 2024 г.

Въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че Хала-ахо, който е хардлайнер, едва ли ще спечели вота, неговите възгледи имат голямо влияние в партията, която е ключов съюзник в дясното правителство на Финландия, встъпило в длъжност през юни.

Партията провежда този уикенд годишния си конгрес, на който ще обсъди позицията си по отношение на ЕС с оглед на новите обстоятелства, свързани с войната в Украйна и участието в правителство с проевропейски съюзници.

"Оправдано е, че се стремим да напуснем ЕС в дългосрочен план", заяви Хала-ахо пред Ройтерс, позовавайки се на "демократичния дефицит", при който ЕС ограничава суверенитета на своите държави членки.

"Но в същото време, разбира се, признаваме, че в преобладаващата световна ситуация една фрагментирана Западна Европа би била много по-слаба срещу заплахата от тоталитарни държави", каза той. Партията "Финландците"подкрепи неотдавнашното присъединяване на страната към НАТО.

Подкрепата за десния популизъм се увеличава в някои части на Европа, тъй като кризата с разходите за живот подхранва недоволството от политиката на политическия елит и отпора срещу нарастващите разходи за екологичен преход, посочва Ройтерс.

Във Финландия партията "Финландците" претърпя неуспех през последните седмици.

Първо, нейният министър на икономиката Вилхелм Юнила трябваше да подаде оставка заради нацистки препратки, а след това председателката на партията, министърката на финансите Рика Пура, трябваше да се извини за свои стари анонимно написани коментари в интернет, които включваха расови обиди и антиимигрантска реторика.

Понастоящем председател на парламента във Финландия, когато беше председател на партията в периода 2017-2021 г. Хала-ахо превърна противопоставянето на имиграцията в основен въпрос за политическата сила.

През 2012 г. Хала-ахо беше глобен от Върховния съд за коментари, публикувани в личния му блог през 2008 г., които свързват исляма с педофилията, а сомалийците - с кражбите.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.