Адв. Петрова: Грозното политическо употребяване на случая „Дебора“

Адв. Петрова: Грозното политическо употребяване на случая „Дебора“
11-08-2023г.
0
Гост-автор

„Абсолютно очаквана реакция.“ Така адв. Мария Петрова коментира новината за отказа на съдебните медици от Стара Загора да изготвят нова петорна експертиза по случая с 18-годишното момиче от града, прието в болница с 21 рани от макетно ножче, са си направили самоотвод.

Документите са депозирани в досъдебното производство, а лекарите отказват да работят по случая, затова изготвянето на нова съдебномедицинска експертиза е възложено на съдебен медик, както и на още лекари с различни специалности в Пловдив.

Общественият натиск никога не е водел до адекватно правосъдие, коментира пред Lexmedica News адв. Петрова.

„Абсолютно недопустимо е изнасянето на факти в хода на едно досъдебно производство. Още по-недопустимо е, без познаване на фактите, да се правят внушения и интерпретации, да се хвърля вина върху лекари, съд и прокуратура.“, каза специалистът по здравно, медицинско и фармацевтично право и добави, че „…грозното политическо употребяване на подобни случая доведе до негативи за разследването и създаде предпоставки изкривените очаквания на обществото да бъдат посрещнати не по законов ред от институциите.“

Думите на адв. Петрова се потвърждават и от наблюдаващия прокурор Десислава Първанова. Тя също си направи отвод с аргумента, че заради обществения отзвук по случая нейната работа се проверява и затова тя повече не може да води разследването.

Преди седмица стана ясно, че д-р Теодор Стаматов – лекарят, който е изготвил първоначалната експертиза, е отстранен временно от работа до приключване на казуса. Въз основа на откъслечна и неадекватна като цяло информация, която институциите даваха след медийното огласяване на случая, в гневни реакции в социалните мрежи той беше обвиняван: че не е отчел „400-те шева“, че е занижил оценката на травмите по 18-годишното момиче, че не е изготвил детайлна експертиза, криейки част от нараняванията, и др.

От документите по досъдебното производство обаче става ясно, че никъде в разследването не е посочен какъвто и да е брой шевове, а заключенията на съдебния лекар изцяло припокриват изводите на доктора от Спешна помощ, хоспитализирал Д.М в нощта на нападението срещу нея.

Пред „Капитал“, лекарят от Спешна помощ д-р Стоян Петров, твърди, че не е броил шевовете, а раните са били около 20. В съдебномедицинската експертиза са отчетени точно 21 прорезни рани, в които са включени както по-дълбоките разрези, така и драскотини. Нещо повече – съдебният медик констатира комоцио, охлузвания по лявата страна на главата (където Д.М. е обръсната), кръвонасядания и охлузвания на лява лицева половина и клепачите на лявото око, кръвоизлив под слизестата обвивка на лявата очна ябълка и счупване на предната стена на горночелюстната пазуха в ляво“.

Общественият гняв от случая на насилие се фокусира и върху въпроса дали това е лека или средна телесна повреда и каква е точно правната квалификация.

Преди ден здравният министър Христо Хинков коментира в парламента, че по-скоро съдебният медик „малко го е отнесъл“, като е бил отстранен временно от работа до приключване на разследването.

Междувременно на 29 юли с прокурорско постановление е била назначена нова експертиза на нараняванията на 18-годишното момиче. На 31 юли медиците от УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора са депозирали откази да извършат изследванията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.