Граничната агенция на ЕС съобщи за рекордни нива на незаконни преминавания

Граничната агенция на ЕС съобщи за рекордни нива на незаконни преминавания
12-08-2023г.
0
Лентата

През първите седем месеца на тази година са били отчетени рекордни нива на незаконни преминавания на границите на ЕС, предаде ДПА, като се позова на граничната агенция на съюза Фронтекс.

По данни на агенцията е имало 176 100 опита за преминаване на границите на блока. Това е най-големият отчетен брой за този период от 2016 г. насам и представлява увеличение с 13%. Само през юли е имало 42 700 опита за преминаване, което е с 19% повече в сравнение с юли 2022 г., посочва агенцията.

Според данните повече от половината от опитите, или 89 047, са били по маршрута през централната част на Средиземно море – например от Либия и Тунис, през Сицилия и Малта. По този маршрут броят на опитите за незаконни преминавания е нараснал повече от два пъти през първите седем месеца на тази година.

Пристигането на хиляди мигранти до бреговете на Италия създаде политическо напрежение и накара лидерите на ЕС да се опитат да сключат сделка с Тунис, за да попречат на хората да започват пътешествието си към Европа оттам, посочва ДПА. Според Фронтекс засиленият миграционен натиск по този маршрут би могъл да продължи и през идните месеци, тъй като трафикантите на хора предлагат по-ниски цени за прекосяване на Средиземно море на фона на жестока конкуренция сред криминалните групировки.

Фронтекс обаче отбелязва, че маршрутът през Средиземно море продължава да е опасен и през първите седем месеца на тази година са изчезнали повече от 2060 мигранти.

Агенцията отбелязва намаляване на опитите за преминаване по маршрута през Западните Балкани, който е вторият по популярност. Там са били отчетени повече от 52 200 преминавания, което представлява спад с 26% и се дължи основно на по-строги визови политики.

По всички други маршрути също е било отчетено намаляване на опитите за незаконно преминаване, добавя Фронтекс.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.