Ковачевски: Само руски тролове и платени анализатори твърдят, че македонският народ ще се българизира

Ковачевски: Само руски тролове и платени анализатори твърдят, че македонският народ ще се българизира
29-07-2023г.
0
Лентата

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че ключовото послание във връзка с евентуалните конституционни промени, ако се види публичната дискусия по въпроса, е че няма нито една забележка за промените, че те не засягат нито един проблем на идентичността, а става дума за техническо изменение на конституцията, съобщават медиите в Република Северна Македония.

"С това се опровергават лъжите, че македонският народ ще се българизира, това говорят само някои руски тролове и анализатори, които го правят заради финансови средства, но в това няма нищо по същество", каза той, цитиран от ТВ Телма, в. Република, сайта МКД, А1оН и др.

Този път страната не е изправена пред вето отвън, но вето може да дойде отвътре, добави премиерът.

"Ако досега ветото върху евроатлантическите интеграции на Северна Македония бе налагано отвън, днес за първи път ветото може да дойде отвътре, от политически партии, които заявяват, че са за интеграция, а исторически са доказали, че са против евроатлантическите интеграции. За първи път след 32 години независимост имаме политици, които казват, че европейският дневен ред не е същият като македонския. Никой политик досега не е казвал това. Това означава, че има някакъв друг план по отношение на интеграцията на страната", подчерта Ковачевски. Той каза, че не чужденците могат да свършат работа в страната, а само македонски политици, независимо от коя партия са.

По-рано тази седмица парламентарната комисия за конституционните промени в Собранието на Република Северна Македония реши да започне процедурата за промени в конституцията.

Потвърди се обаче, че на този етап не може да се събере изискваното мнозинство от две трети за приемането на промените, тъй като най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ остава против.

За приемането им има нужда и от гласовете на 44-те депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент. С промените в конституцията в нея ще бъдат вписани и българите, което е основното изискване на София, за да започне Република Северна Македония реални преговори за членство в ЕС. Заседанието на парламента, на което ще започне процедурата, е насрочена за 18 август.

Димитър Ковачевски каза още, че вчерашните инциденти преди мача между ПФК „Левски“ и ФК „Шкупи“ в Скопие са били предизвикани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта, съобщи порталът „360 градуса“. "Никой не говори за това кой футболист как е играл, всички говорят за това кои са тези 10, 15, 20 хулигани, които са се сбили помежду си, а раниха и полицай“, посочи Ковачевски и допълни, че раненият полицай е на домашно лечение към момента.

Общо 21 са арестуваните за агресивно поведение и нарушаване на мира и спокойствието снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи. Предстои на някои от тях да бъдат повдигнати обвинения.

Ковачевски отбеляза, че няма информация дали България е изпратила протестна нота, но по думите му, ако това се случи, министерството на външните работи на Република Северна Македония ще отговори подобаващо.

„Футболистите са дошли да играят футбол заради истинските фенове. Това, което се случи вчера, е още едно доказателство, че футболът, както и всеки друг спорт, трябва да се остави на спортистите и на истинските фенове, а не на хулиганите, които превземат новините и никой не говори за това как са играли футболистите“, подчерта Ковачевски.

Български гражданин бе приет в болница с прободна рана в корема снощи, след като е влязъл в сблъсък с местни в квартал Чаир в Скопие. Болницата потвърди, че след извършена операция състоянието му е стабилно. Вътрешният министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски съобщи по-рано днес, че самоличността на нападателите е изяснена и те се издирват.

Срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион „Тодор Проески“ в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск. До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.