Атанасов: Най-вероятно 24 май ще стане националния ни празник

Атанасов: Най-вероятно 24 май ще стане националния ни празник
29-07-2023г.
0
Лентата

Най-вероятно ще се постигне общо решение 24 май да стане националния ни празник, вместо 3 март, съобщи съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов в петък пред бТВ.

“Трети март си остава официален празник, но не национален вече. Да, ние търсихме тази дата, която обединява всички българи. Българският национален празник трябва да стъпва на нашата национална идентичност, върху образованието, върху науката и върху българската азбука кирилицата“, каза Атанасов.

По думите му “3 март“ е разделял обществото, а “24 май“ ще го обедини.

Депутатът обясни, че вече са готови общите предложения за промени в конституцията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. В момента се събират подписите от трите групи, за да бъде внесен проекта в деловодството на парламента.

Част от промените включва напълно нов начин при формиране на служебните правителства, което намалява значително влиянието на президента, съдебна реформа и промяна на националния празник.

Депутатът коментира още, че е подготвен проект за общ протоколза функциониране на парламентарното мнозинство, който трябва да бъде подписан от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Атанасов каза, че има нужда да се изясни начинът, по който се взимат решенията в управляващото мнозинство.

“Трябва да има предварително обсъждане и търсене на консенсус за политики между първите две сили, за да може да минават по-бързо и по-лесно“, каза той.

Според него парламентът е проявил политическа воля и политическа мъдростпри гласуването на държавния бюджет, за да може държавата да влезе в нормален ритъм на управление.

“Приемането на бюджета е един добър политически сигнал за управлението на държавата“, каза той.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.