Делян Пеевски: До Нова година ще имаме нова Конституция

Делян Пеевски: До Нова година ще имаме нова Конституция
29-07-2023г.
0
Лентата

Нашето решение беше да подкрепим проекта, който е на ПП-ДБ, с участието на ГЕРБ, които са допълнили някои неща. Ние подкрепяме безусловно, няма да внасяме наши предложения. Проведохме много срещи и с Христо Иванов, и с Кирил Петков. Между първо и второ четене ще решим какво ще правим, но засега вървим по този път. Това коментира в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски.

До Нова година ще имаме нова конституция, прогнозира той.

От ДПС подкрепихме проекта за конституционни промени на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС и се отказахме от своя проект, за да има обединение, България да има нова конституция, да направим съдебната реформа и да вървим напред, обясни Пеевски.

Както видяхте, проектът за Конституцията беше внесен от трите партии, нашето решение беше да подкрепим проекта на ПП-ДБ с участието на ГЕРБ, които са допълнили неща, каза депутатът от ДПС. Ние подкрепяме безусловно, няма да внасяме наши предложения. Проведохме множество срещи с г-н Иванов, с г-н Петков по темите, подкрепяме ги, каза Пеевски. Вече между първо и второ четене ще решаваме какво правим, но вървим по този път, допълни той.

Делян Пеевски каза, че единственото условие, което са поставили и е било прието, е да няма ограничение на мандатите на кметовете.

Относно предложението 24 май да стане национален празник, депутатът от ДПС каза, че за момента го подкрепят. Ще разсъждаваме, ще правим консултации, имаме времето, допълни той.

Попитан дали са готови на компромис с 24 май, за да се съберат над 160 гласа за „бърза писта“ за промени в Конституцията за съдебната реформа, Делян Пеевски каза, че не виждат проблем в 24 май.

“Ще разговаряме с колегите, ако се събере подкрепа, събере се. Ако не се събере, вървим по бавната писта, имаме ги гласовете, ще бъде прието. Разликата не е толкова голяма. До Нова година ще имаме нова конституция“, коментира той. 

На въпрос защо са подкрепили проекта на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и са се отказали от своя вариант на конституционни промени, Пеевски отговори: „За да има обединение, България да има нова Конституция, да направим съдебната реформа и да вървим напред“.

 

 

С подписите на 166 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС днес бяха внесени промените в Конституцията, върху които трите формации се разбраха. Това стана след едно, единствено заседание на парламентарната конституционна комисия и много закрити срещи между политиците от наскоро сформиралото се конституционно мнозинство - доскоро яростни опоненти. От поправките е отпаднало всичко, на което хората на Бойко Борисов и Ахмед Доган възразиха.

От ПП-ДБ дадоха пресконференция в парламента след внасянето на проекта. На брифинга, с изключително оптимистичен тон, десните споделиха задоволството си от общата работа с бившите си противници и очаквания си, че страната я очаква сериозна стъпка напред.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че "пакетът от идеи", както нарече проекта на десните, представен миналата неделя, е обединен в общ текст с предложенията на ГЕРБ-СДС и ДПС. Той подчерта, че в окончателното предложение се запазват исканията, кото са най-важни за десницата - разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийски и прокурорски, като в първия съдиите имат мнозинство, а във втория доминира парламентарна квота; орязват се и правомощията на главния прокурор, така че да се елинимира статутът му на квазиполитически играч, както се изрази той. "Има някои нюанси, но като цяло сме удовлетворени в много висока степен", констатира Иванов за преговорите с ГЕРБ-СДС и ДПС.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.