Фирмите с над 100 служители ще изплащат заплати само по банков път

Фирмите с над 100 служители ще изплащат заплати само по банков път
28-07-2023г.
0
Лентата

Трудовите възнаграждения в предприятия в страната с над 100 души ще се изплащат само по банков път, реши парламентът. Промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които се правят чрез законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., бяха приети на второ четене със 125 гласа "за", 42 "против" и 16 "въздържал се", предаде БТА.

Текстовете подкрепиха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против", а от "БСП за България" се въздържаха.

Първоначално се предлагаше плащанията на трудовите възнаграждения да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка в предприятия с над 50 работещи и този текст не беше подкрепен от бюджетната комисия. В пленарната зала, по предложение на Венко Сабрутев (ПП-ДБ), беше прието тази мярка да важи за работодатели с повече от 100 наети лица. От задължението за плащане по банков път са освободени малките фирми и еднодневните трудови договори в селското стопанство.

Прагът, при който трябва да се плаща дивидент по банков път, ще бъде 1000 лева, приеха още депутатите по предложение на Мартин Димитров (ПП-ДБ). Първоначално Министерството на финансите предлагаше този праг да е 500 лева.

Пленарната зала отхвърли предложението на Драгомир Стойнев ("БСП за България") за отпадане на целия параграф, свързан с плащанията по банков път. Колегата му Петър Кънев коментира, че предложението заплатите да се плащат само по банков път засяга единствено около 1500 предприятия, където, по думите му, едва ли нещо се изплаща по друг начин освен по банков път. „Като ги задължите да плащат само по банков път – какво? Няма да имат възможност да плащат под масата ли“, попита Кънев и добави, че това предложение е малко безсмислено.

Цончо Ганев („Възраждане“) отбеляза, че банкоматите намаляват заради високите разходи за поддръжка. По думите му в села например около Пловдив или София няма банкомати и ПОС терминали.

Христо Проданов ("БСП за България") призова министъра на финансите да се направи и следващото усилие и да отпаднат банковите такси, които хората ще са принудени да плащат, когато ходят да си теглят заплатата. В момента така представено това предложение е в полза на банките, в никакъв случай не и в полза на работещите, коментира той.

Според Тошко Йорданов („Има такъв народ“) предложение за изплащането на трудови възнаграждения по банка е само в услуга на рекета върху фирмите.

Министърът на финансите Асен Василев увери, че се прави всичко възможно тази мярка наистина да е за изсветляване, а не да тежи на българските работници, особено на тези, които са на много малки заплати.

Има излязла декларация на Асоциацията на банките, че членовете ѝ ще направят базисната банкова сметка да е без такса и да може да се тегли до размера на минималната работна заплата също без такса, посочи той. Говорихме и с „Борика“ във всички пощенски клонове да се инсталират терминали, на които да може да се тегли също без такса, така че точно в малките населени места един път да има достъп до терминали, втори път – тези тегления да са без такси, добави Василев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска тази декларация на банките да бъде узаконена с текст в бюджета. Дайте да го запишем, защото днес банките обещали, утре няма гаранции, че ще го изпълнят, призова тя.

Министърът на финансите обясни, че при превода на заплатата няма да бъде удържана такса, но за да бъдат освободени работещите от такси за обслужване и теглене на собствен банкомат- (банкомат на банката, която е издала картата), трябва да се приемат още текстове, които в момента се подготвят.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.