Посланик Кенет Мертен: Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога

Посланик Кенет Мертен: Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога
27-07-2023г.
0
Лентата

Партньорството между България и САЩ е по-силно от всякога, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен по време на първата си лекция у нас. Събитието беше организирано от Атлантическия клуб в България, чийто президент е бившият външен министър Соломон Паси.

„Историята между САЩ и България продължава да се развива и днес. Убеден съм, че главите, които пишем сега и в бъдеще, ще бъдат най-добрите и най-интересните в нашата история. Нашето стратегическо партньорство е по-силно от всякога с повече от 2 млрд. в двустранна търговия с постоянно разширяващи се връзки в различни сектори – търговския, културния, гражданския и публичния сектор”. Това заяви американският посланик в България Кенет Мертен пред Атлантическия клуб, цитиран от NOVA.

"Аплодирам силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС", каза той.

"Двустранната търговия между България и САЩ започва да възстановява", каза американският дипломат.

По думите му обученията, които двете ни държави провеждат заедно засилват позициите на НАТО, както и ни позволяват да се справим с бъдещи заплахи. “Стратегическите ни отношения по отношение на сигурността са ключови, защото демокрацията е под заплаха и трябва да бъде защитавана всеки ден”, смята той.

Кенет каза, че с помощта на редица държави, включително и България, Украйна успява да удържа срещу Русия.

“Има разлика между руските граждани и действията на руското правителство. Имаме уважение към руските граждани и техният принос към света - било то в областта на изкуството, иновациите, литература, но действията на техния президент бяха ненужни и доведоха до смърт и разруха. Не можем да приемем ненужната и неоправданата агресия”, посочи той.

“Мисля, че можем да се съгласим, че дипломатическите отношения са ключови за нашия общ успех. Нашето бъдеще заедно лежи на сътрудничество и интеграция”, каза той.

“България и Америка ценим нашите семейства, свобода, демокрация и визията ни за бъдещето“, добави Мертен.

“За визовото пътуване в САЩ съм говорил много пъти. Бих искал да видя безвизово пътуване, след като си тръгна от тук, но има определени критерии, които трябва да бъдат изпълнени преди това”, каза посланикът на САЩ у нас.

Ние работим с всяко демократично избрано правителство. Нашата цел е да се опитаме да насърчим държавите да подкрепят позиции, които и САЩ подкрепя. Не е задължително с всички държави да бъдем в пълно съгласие, но трябва да работим с повече страни и всяко едно правителство”, каза той.

В началото на речта си американският посланик спомена за американския журналист Джанюариъс Макгахан и за Джон Атанасов – живите връзки между България и САЩ. Атанасов е честван като баща на съвременния компютър. А Макгахан събира международна подкрепа за Априлското въстание. Той е американски журналист, работил през 1886 г за в. „Таймс”.

Посланик Мертен посочи, че връзките в различните сектори между двете страни постоянно се разширяват, а освен това тази година се отбелязват 120 години дипломатически отношения между България и САЩ. 

Източници: "Труд", "24 часа", БГНЕС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.