Китайският министър на отбраната ще посети тази седмица Русия и Беларус в знак на подкрепа въпреки възраженията на Запада

Китайският министър на отбраната ще посети тази седмица Русия и Беларус в знак на подкрепа въпреки възраженията на Запада
14-08-2023г.
0
Лентата

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу ще посети тази седмица Русия и Беларус в знак на подкрепа за тези страни, които Западът се опитва да изолира заради руското нахлуване в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Ли Шанфу отпътува днес на шестдневната визита, по време на което той ще произнесе реч на Московската конференция по международна сигурност и ще се срещне с ръководители на отбранителни структури от Русия и други страни, съобщи китайското министерство на националната отбрана в социални мрежи.

Руският външен министър Сергей Лавров е предвидено да говори на конференцията на тема "Търсенето на пътища за развитие от мнозинството страни в света извън западните механизми, включително укрепване на многостранните връзки от нов тип", предаде ТАСС.

За участие са поканени представители на около 100 държави и осем международни организации.

Те ще "обсъдят различни аспекти на сигурността в условията на установяване на многополюсен световен ред, начините за възстановяване на конструктивното международно сътрудничество в контекста на агресивните претенции на евроатлантическия елит за световно господство", се казва в съобщение на руското външно министерство.

Участието на китайския министър на отбраната подчертава стремежа на Китай и Русия да съгласуват външната си политика в опит да подкопаят ръководения от Запада либерално-демократичен световен ред, въпреки плащането на икономическа цена и жертване на доброто име, отбелязва АП.

Това участие ще бъде последвано от посещение при близкия руски съюзник Беларус, чиято територия отчасти бе използвана за нахлуването миналата година. По време на престоя си там той ще проведе срещи и разговори с беларуски държавни и военни ръководители и ще посети военни съоръжения, съобщи китайското министерство на националната отбрана.

Китай твърди, че има неутрална позиция в конфликта. Пекин обаче обвинява САЩ и техните съюзници, че провокират Русия и поддържа стабилни икономически, дипломатически и търговски връзки с Москва.

Китай надеждно подкрепя Русия, като се противопоставя на осъждането на нахлуването в Украйна от страна на САЩ на международни форуми, но казва, че няма да предоставя оръжия на нито една от страните във войната.

Ли Шанфу, който има забрана да посещава САЩ заради продажбите на оръжия на Москва, които е контролирал, посети Русия едва миналия месец, за да потвърди военните отношения в първите официални военни преговори между приятелски настроените съседни страни след краткотрайния бунт на руската наемническа компания "Вагнер".

През миналия месец два руски военноморски кораба посетиха Китай и проведоха редица съвместни военни учения.

За разлика от близките си връзки с Русия, китайският министър на отбраната избягва всякакви контакти с американския си колега Лойд Остин, като отказа среща с него на неотдавнашен форум в Сингапур и отказа да приеме телефонното му обаждане след свалянето неотдавна на предполагаем китайски шпионски балон, минал над континенталната територия на САЩ.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.