Киев няма да съгласува с Москва евентуалното закупуване на двата руски ядрени реактора от България

Киев няма да съгласува с Москва евентуалното закупуване на двата руски ядрени реактора от България
08-11-2023г.
0
Лентата

Украйна не планира да подписва никакви документи с Москва относно евентуалното закупуване на два ядрени реактора руско производство от България, съобщи украинската компания "Енергоатом" в своя канал в "Телеграм".

Изявлението на украинската компания беше публикувано в отговор на интервю пред Укриформ на украинския експерт Николай Щайнберг, главен инженер в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 г., който заяви, че продажбата на оборудване за ядрени съоръжения и компоненти на други страни е обект на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешението на страната производител, т.е. Русия. По думите му вследствие на това и в съответствие с международното право трябва да бъде подписано тристранно споразумение между Москва, София и Киев за продажбата на оборудването.

"Бихме искали да Ви информираме, че преговорите с българското правителство за закупуване на два ядрени реактора от Украйна, които да бъдат инсталирани на местата на недостроените трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ, действително продължават. Това беше потвърдено по-рано пред агенция Укринформ от министъра на енергетиката на Украйна Херман Халушченко. Въпреки изявленията на Николай Щайнберг обаче Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия", пише в изявлението на украинската енергийна компания.

При условие че преговорите с българската страна бъдат успешни, блоковете ще бъдат монтирани съвместно с международните партньори на "Енергоатом", по-специално с американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse), с която имаме подписани споразумения за изграждане на нови енергийни блокове в Украйна. В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от страната агресор за каквато и да е поддръжка на горепосоченото оборудване, пише още в изявлението на "Енергоатом".

Междувраменно стана ясно, че Русия е атакувала шестдесет пъти енергийната инфраструктура на Украйна през последните няколко седмици, в които температурите падат с наближаването на зимата, увеличавайки енергопотреблението, заявиха днес официални представители на Киев, цитирани от Ройтерс и БТА.

Украйна се страхува, че Русия може вече да е започнала разчетена серия от нападения срещу електропреносната мрежа на страната с наближаването на втората поредна зима на войната. Миналата зима хиляди руски дронове и ракети бяха насочени срещу украинския енергиен сектор, причинявайки масови спирания на тока.

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Халушченко, който е на посещение в САЩ, заяви, че правителството на страната му е обсъждало с партньори как да се преживеят критичните студени месеци. Западът започна да доставя на Киев системи за противовъздушна отбрана, за да се отстрани заплахата.

"През последните седмици съоръжения на енергийната ни инфраструктура бяха атакувани шестдесет пъти с различен оръжеен арсенал", заяви Халушченко. "След всяка нова атака необходимостта от енергийно оборудване нараства и следователно помощта на партньорите е от особено значение за енергийния сектор на Украйна", добави той.

Украйна разполага с по-добри противовъздушни средства за отбрана за тази зима, но енергийната система е по-уязвима, защото все още са налице поражения от атаките срещу нея миналата зима. Военното разузнаване на Украйна казва, че Русия се е запасила със стотици ракети за зимна военновъздушна кампания.

Изявление на украинското правителство гласи, че топлоелектрическа централа в източната част на страната е била подложена на обстрел снощи. Мрежите за електроразпределение в източната Донецка област, североизточната Харковска област и южната Херсонска област също са повредени от руския обстрел, се допълва в информацията, цитирана от Ройтерс.

Министерството на енергетиката на Украйна обяви, че са пострадали и разпределителните мрежи за природен газ в Днепропетровска област. Изброените нападения не са довели до масови спирания на тока на територията на цялата страна, но представители на правителството изпитват опасения, че нападенията ще зачестят с оглед на идващата зима.

Украинската национална електрическа компания "Укренерго" обяви, че тази седмица потреблението е продължило да нараства с температурния спад. Понижаване на температурата с 2,5 градуса е довело до увеличение на потреблението с 1,5 процента, обяви тя.

Досега през тази есен Украйна се радва на необичайно топло за сезона време, като температурите все още се задържат около 10 градуса. "Укренерго" обяви, че общо 431 населени места в различни области са без електричество вследствие на бойните действия там.

Източник: dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.