Какво прави гражданите на една държава НАЦИЯ в днешния глобален и омешан свят?

Какво прави гражданите на една държава НАЦИЯ в днешния глобален и омешан свят?
04-03-2024г.
0
Тихомир Чергов

Извън клишетата и баналностите, какво прави гражданите на една държава НАЦИЯ в днешния глобален и омешан свят? 

Не е нито паспорт, нито език дори - едното те прави просто гражданин, а другото всеки би могъл да го усвои. Верният отговор би трябвало на теория да е "културата", но какво означава културата, когато тя се универсализира, интернационализира и стандартизира - хората гледат Нетфликс и имат приблизително еднакъв начин на живот и обичаи с другите народи.

Това, което създава чувство за нация, за единен национален организъм сред хората са общите, емоционално интензивни и уникални само за тях преживявания, които ги свързват. Същото като с футболните фенове на един отбор - чувството им за общност идва от много спомени за емоционално натоварени (положително и отрицателно) взаимни преживявания, които са уникални за тяхната общност. 

Италианците, например, са хора, които векове наред, дори хилядолетия са с общ език и близка култура, но без чувство за единство и нация - дори нещо повече, те имат тежки исторически натрупвания на конфликти, войни и противопоставяния между отделните италиански региони. Те са една от най-младите големи нации в Европа заедно с германците. 

Много е трудно в такива условия да се създаде национално единство и усещане за национална общност. Може да се каже без преувеличение, че "скуадра адзура' и калчото, София Лорен, пицата и "Рики е Повери" са направили повече за изграждането на чувство за обща италианска нация повече от всички италиански политици, взети заедно (с изключение на Гарибалди). 

Ето, този клип, заснето в наполетанското метро със спонтанно танцуващи пътници на "Sara perche ti amo", е УНИКАЛНО ИТАЛИАНСКО ПРЕЖИВЯВАНЕ. Нещо, което може да се случи само там, само те могат да разберат и усетят истински и дълбоко - нещо, което ги свързва на емоционално ниво, без значение от коя част на Италия и на каква възраст са.


Toва е и причината руснаците толкова целенасочено, пищно и старателно да празнуват 9-ти май и да го превръщат в незабравимо и уникално сплотяващо преживяване за всички. 

Чудя се какво ни свързва нас българите на емоционално ниво, при положение, че вече нямаме нито спорт, нито култура и изкуство? Не са останали много неща. Затова, ако имате деца, ги водете на такива места и им подарявайте такива преживяания като посещение на Шипка на 3-ти март. 

Защото преживяванията свързват хората и ги правят общност, а не думите, преразказите и сухата теория. 

Създавайте им тези преживявания, които да са емоционални, запомнящи се и да са уникални за нас българите (а не универсални).

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.