Българите вече са принудени да плащат и да покриват разходи във връзка с еврото

Българите вече са принудени да плащат и да покриват разходи във връзка с еврото
27-02-2024г.
0
Стоян Панчев

По данни от БНБ се оказва, че банките са повишили таксите за граждани с цели 44% за една година. Има ли изненадани?

За картелизираните сектори, особено в инфлационни времена, е характерно, че могат лесно да вдигат цените - видяхме го в последните години. Но при банките има нещо специфично, което особено ги "мотивира" да вдигат таксите си, без срещу това да предлагат качествено подобрение или разширяване на услугите.
Банките чисто и просто трябва да възстановят разходите си за подготовката за премахването на лева и преминаване към евро. Банките  бяха принудени да извършват тези разходи под натиска на поставяните срокове от правителствато (както служебното на президента Радев, така и некоалиционното правителство).
Става дума за разходи на банките напр. за промени в информационните системи, счетоводство, отчетност, обслужване на АТМ-и ПОС устройства, касовите операции и др.
Доколко е разумно частният сектор да извършва огромни разходи само за удовлетворяване на политически прищевки, при това с постоянно променящи се срокове, е друга тема. Но разходите на банките са факт и те съответно ги прехвърлят върху клиентите.

По тази тема не се говори, тя е обвита в непрозрачност както впрочем голяма част от процеса по "въвеждането" на еврото. Но по информация от запознати, става дума за разходи, които при някои банки достигат десетки милиони левове.

Изводът е, че българите вече са принудени да плащат и да покриват разходи във връзка с еврото. А още дори не сме в еврозоната.

А ако някой се пита къде са регулаторите и органите за защита на потребителите - има логичен отговор. Въпросните органи вече са овладяни политически. Те самите са част от проблемния процес на замяна на лева с евро, а не са част от решенията в полза на българските граждани.

Което допълнително обяснява защо "евроатлантическото" мнозинство сега така се е нахъсало да разпредели влиянието си във всички регулатори и надзорни органи.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.