Историята на такова малко нещо като капучиното

Историята на такова малко нещо като капучиното
02-03-2023г.
0
Дахер Ламот

Всяка сутрин пия капучино.

Можете ли да повярвате, че историята на такова малко нещо като капучиното включва овце, религии и островърхи шапки, политика, шпиони и империализъм, търговия и изкуство? И въобще целия свят.

Затова нека да ви я разкажа (порових се малко):

- Етиопия: всичко започнало от Африка. Чували сте за легендата за пастира Калид, който видял козите му да ядат червеникави зрънца и да се превъзбуждат, нали?

- Йемен: Това после стигнало до град Моха в Йемен, който станал център на търговията на кафе в целия район. Оттам е името на най-известния и считан за най-добър сорт "Мока". Арабите почват да пият кафе и да се събират на места, където да бистрят политика или да разказват клюки.

- Османска империя: турците започнали да смелват кафето и да го варят в джезве, да дърдорят още повече, и така се появили и първите кафенета.

-Венеция - италианците не били по-малко бърболиви, затова на драго сърце приели идеята и започнали търговия с османците. Във Венеция се появили и първите големи кафенета в Европа през 1640.

- Виена - При обсадата на Виена през 1683 османците се оттеглили и оставили чували кафе. Полският шпионин и дипломат Йежи Францишек се възползвал, взел ги е и отворил първото кафене във Виена. Понеже като малък пиел мляко, той го добавил и в кафето. Така то станало със светъл кафяв цвят, досущ като на облеклата на монашеския католически орден на Капуцините. Хората наричали така подигравателно тези монаси, заради островърхите им шапки ( капюшони), които те носели. И така стигнало до нас Великото Капучино.

- Бразилия - кафето толкова много се търсело вече, че европейците решили да открият цели плантации в Америките, като си докарат и малко африканци...

- Париж - в кафенетата се събирали не само обикновени хора, но се появили и арт-кафенета, където творци като Пикасо, Гоген, Хемингуей, Фитцджералд, Дали се събирали и обменяли идеи.

- Свят - хората започнали да измислят машини за "експресни" кафета или еспресо, първата такава от Анжело Мариондо още през 1884.
Започнала надпревара за все по-модерни кафемашини, с по-модерни чипове. Войни за гориво стартирали за да се пренася свещеното кафе. Цели нови отрасли се появили, дори митологии като "Гледане на кафе". Цели сутрешни предавания.

Всичко е кафе. Араби и евреи пият кафе. Руснаци и украинци пият кафе. Ето нещо, което ги обединява като за начало.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.