Главчев поема политически ангажимент, че България ще се изръси с поне 157 млн лв...

Главчев поема политически ангажимент, че България ще се изръси с поне 157 млн лв...
05-07-2024г.
0
Лентата

Димитър Стоянов:

Днес, г-н Главчев, набеден от премъдрите конституционни реформи, за служебен премиер, казал пред медиите, че в българската позиция за Срещата на върха на НАТО е посочена сумата от 80 млн. евро, като помощ за Украйна, но тя била индикативна (ориентировъчна) и трябвало след това да се гласува от Народното събрание. 

Демек, може и да не мине на гласуване в поредното кратко Народно събрание. 

Г-н Главчев пропусна да спомене, че комай тази сума е минималният ангажимент, който страната ни трябва да поеме (оттам и нейната „индикативност”). Тоест, може да се наложи помощта да е по-голяма. Колко по-голяма – ще видим.

Та значи отива нашичкият във Вашингтон, поема политически ангажимент, че България ще се изръси с поне 157 млн лв., без да има одобрение от Парламента. Нали, много обичаме да напомняме, че живеем в Парламентарна република, та да напомня и аз.

За тези, които ще кажат, че 157 млн. не били чак толкова много – нека погледнат колко е тазгодишния бюджет на Министерството на младежта и спорта. Ми, по-малък е. 
И бюджета на  Министерството на електронното управление е по-малък, и този на Министерство на туризма и прочее. Така, че сумата е осезаема на фона на държавния бюджет.

Не било „кеш”, рече бившия началник по партийна линия на г-н Главчев. За щастие, и в кюлчета не е! Както се изказа Борисов - отива за закупуване на оръжие за Украйна за "постигане на мир". Сериозно?!

Г-н служебният премиер отиде още по-далеч във фарса, като каза, че тези пари, които той се ангажира да даде на Украйна, щели да ни бъдат върнати. И как ще се върнат, от кой фонд, от коя държава ще ги вземат за да ни ги върнат? И ако някоя друга държава ще ни ги връща, защо въобще ги даваме ние, а не те? Въпроси много, ясни и честни отговори няма да има.

Да се върнем на Борисов, който рече, че  "даваме старото ненужно съветско оборудване", а "България получавала пари за него". 

Типичният стил на Борисов – прави от оловото – злато. Така де, за ненужно старо въоръжение, някой му плаща скъпо и прескъпо. Ама точно тъй ли е, няма кой да се интересува в последствие. Важното е да се изкажем и безкритично да ни цитират.
Но, как стана така, че това оръжие е ненужно? Дали българинът го интересува, как в момент на война до нашите граници, изведнъж в България се появи толкова много излишно оръжие? Накупили сме толкова много ново въоръжение, че имаме да предоставяме (разбирай подаряваме) старо? А дано, ама не баш. 
През 2020 г. след проведен Стратегически преглед на отбраната бяха определени военновременни формирования с необходимата военна техника, които бяха внесени за утвърждаване от 49-то Народно събрание. Тогава нямаше излишна военна техника. 

Днес, когато войната е на прага на държавата ни, без да е завършен новият Стратегически преглед на отбраната, бе утвърден нов списък с военновременни формирования, след което се оказа, че имаме много техника с "отпаднала необходимост". Всеки интелигентен българин може да се сети как е станала тази еквилибристика и защо е направена - за да се покажем, че сме евроатлантици, но по делянпеевски тертип.
Както казват, хартията търпи всичко, но трябва ли ние българите да търпим подобни лъжи?! 
И за финал, още нещо – буквално до вчера се късаха ризи и се обясняваше, че нашата позиция е суперсекретна и нямало как да се обяви публично. 

Днес вече започнаха да признават какви ангажименти се поемат от името на България. Внезапно разсекретихме позицията или...?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.