Гешев: В съдебната власт има тоталитарен преврат, атаката идва от ГЕРБ. Скоро ще искат и президента

Гешев: В съдебната власт има тоталитарен преврат, атаката идва от ГЕРБ. Скоро ще искат и президента
05-06-2023г.
0
Лентата

"В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни имена“, заяви Гешев.

Пленумът на ВСС започна заседанието си, на което се очаква да се произнесе по допустимостта на второто предложение за установяване на основания за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, направено от четирима членове на Прокурорската колегия. На заседанието присъства и главният прокурор Иван Гешев.

“В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, те не уважават разделението на властите“, заяви той. Според обвинител номер едно атаката срещу него идва от партия ГЕРБ.

“Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични интереси. Но това може да стане само през труповете на хората, които са загинали, за да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите. В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни имена“, заяви Гешев.

Според него в момента няма право, а сталинизъм. „Това е лична оценка, на която имам право, според българската Конституция. Вие не ме харесвате - добре, но това ли е най-важният проблем в момента?“, попита той.

Той заяви, че съдебната власт се намира в исторически момент, да се изчистят Авгиевите обори.

„Няма да се откажа, нито аз, нито честните български магистрати, от тази мисия. Само делата имат значение, думите са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта няма да има край“, каза той.

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и това вече се вижда от хората. „Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото няма вече свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е за вас. Изборът е ваш“, обяви Гешев.

Източник: бТВ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.