Еврейски организации скочиха на Поли Паунова за безобидна шега, Прокопиев се извини

Еврейски организации скочиха на Поли Паунова за безобидна шега, Прокопиев се извини
10-07-2024г.
24
Лентата

ОЕБ “Шалом”, Централен израелтянски духовен съвет, Федерация на ционистите в България, Организация на приятелите на Израел в България и Американски еврейски комитет внесоха сигнали до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), Национален координатор за борба с антисемитизма заради безобидна шега на журналиста от "Капитал" и "Дневнки" Полина Паунова.

Журналистката написа във Фейсбук как чака стар богат евреин, за да си уреди живота. Написала го е в личния си профил – в различна форма това тя го прави от години, като е пределно ясно за всеки, сблъсквал се през живота си с виц, че става въпрос за шега.

Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България Шалом, обаче твърди, че подобен хумор е опасен и признак за антисемитизъм.

Той публикува десетина поста на Паунова, в които тя се шегува по подобен начин.

Оскар написа и открито писмо с нахален и назидателен тон до издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев.

След реакцията на еврейските организации, издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев се извини за шегата на Паунова.

"Напълно споделям мнението и тревогата ви, че е абсолютно неуместно и укоримо разпространението на антисемитски шеги, дори и чрез лични профили в социалните мрежи. През последните повече от 30 години на медийния пазар, изданията на „Икономедиа" АД винаги са спазвали най-високи професионални и етични стандарти. „Капитал" и „Дневник" неизменно са защитавали и защитават правата на човека, човешкото достойнство, интеграцията на малцинствата, върховенството на закона и демократичните ценности.

В сряда сутринта Поли Паунова отново се извини в пост на стената си:

Причината сега да пиша това и на моята стена е, че в различни дискусии се разпространяват всякакви произволни твърдения, сред които най-нетърпимото и невярното е, че не съм се извинила.

Увереността ми, че дължа извинение не се е разколебала нито за момент.

Отношенията между изданията на „Икономедиа" АД - „Капитал" и „Дневник" - и еврейската общност в България, както и нейните представителни организации, винаги са били и остават отлични. Бих предложил да организираме и лична среща, на която да обсъдим повдигнатите от вас впроси в по-голяма дълбочина. Подобна среща би била възможност да запозная вас, като представители на еврейската общност, с новия главен редактор на „Капитал" г-н Ивайло Станчев, за да се обсъди продължаване и задьбочаване на дългогодишното ни партньорство."

Източник: “Гласове”

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.