Eсента София ще се изправи пред много сериозен проблем

Eсента София ще се изправи пред много сериозен проблем
24-08-2023г.
0
Карлос Контрера

През есента София ще се изправи пред един много сериозен проблем, за който предупреждавам от началото на годината - липсата на шофьори в градския транспорт. 

Причините са две - финансови и някои влошени условия на труд. Дефицитът е както в автобусния транспорт, така и в електротранспорта. 

Има възможност да бъдат направени няколко стъпки с цел излизане от ситуацията. 

Напълно възможно е през септември по обективни причини да не влязат зимните разписания и да се возим на летните разредени курсове, а основната причина да бъде, че няма кой да управлява автобусите, тролейбусите, електробусите и трамваите. Целесъобразно е още есента, независимо, че е съвсем в края на мандата да се се гласува от СОС споразумение за увеличение на заплатите в обществения транспорт за следващите 2 или 3 години. 

Според мен в момента подходът трябва да бъде по-прецизен от вече изтеклото тази година споразумение между общината и синдикатите в столичния транспорт. 

На първо място да се увеличи щатното заплащане на сервизния персонал с по 150 лева всяка година. На второ място да се предвиди увеличение на възнагражденията на водачите по формулата 10+5 % за всяка от трите години - 2024, 2025, 2026г., като 10% се получават от януари месец на съответната година, а 5% от септември месец на съответната година. На трето място е логично да бъде разписано и увеличаване на средствата за храна - т.нар. храноден, с по 1 лв. за всяка година. На четвърто място е необходимо да се приеме подробна инвестиционна програма, разчет за подобряване условията на труд, т.е. основен ремонт на сервизните халета, помещенията за почивка, плацовете. 
Смятам, че без конкретни и ясни стъпки в тази посока кризата с работещите в обществения транспорт ще се задълбочава до степен изпадане в патова ситуация. 

Смисълът на едно подобно решение, споразумение, увърдено от СОС е да има ясна перспектива за работещите в сектора. Когато има прогнозируемост и яснота много по-лесно могат да бъдат задържани кадрите, както и да се привличат нови. Всичко останало е решение на парче. Подготвям предложения в тази посока, друг е въпросът дали отново няма да срещнем онази степа от инат и политическо късогледство, която е и причината все още да няма гласувани подобни мерки, след като през април 2023г. изтече последното тригодишно споразумение за транспорта в столицата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.