Да плащаме стотици милиони годишно, за да имаме достъп до електропреносната мрежа, изградена по времето на комунизма...

Да плащаме стотици милиони годишно, за да имаме достъп до електропреносната мрежа, изградена по времето на комунизма...
30-11-2023г.
0
Гост-автор

Това, скъпи приятели, е примерен касов бон от сайта на Енерго Про.
Примерна сметка на стойност 50 лева без ДДС, от която 35 лева е изразходваната електроенергия, а 15 лева са такси пренос и достъп до ниско и високо напрежение.
На сайта на същите пише, че имат 1 200 000 абоната.
Да приемем, че всеки месец средната сметка на тези 1 200 000 абонати е 50 лева и плащат по 15 лева (30% от цялата сметка) такси за достъп до напрежение. Макар че в това число вероятно влизат и юридическите абонати, които със сигурност плащат много по-високи сметки и такси....
В такъв случай ще се получат едни 18 милиона на месец и едни 216 милиона на година. 
Всъщност тези цифри едва ли са далеч от истината...
Да плащаме стотици милиони годишно, за да имаме достъп до електропреносната мрежа, изградена по времето на комунизма, звучи някак извратено.
При все, че лично аз не съм видял нито един нов трафопост.
Нито един нов далековод.
Виждам, че ползват старите подстанции, старите сгради на "енергото", ползват изграденото от нашите родители, баби и дядовци.
Тук таме ги виждам да сменят някой стълб и да наемат багер да почисти под трасетата, но като цяло още ползват "бай тошовите" проводници.
И каквото и да стане, все не им стигат екипите. Нямат нужната техника да стигнат до авариите. Сигурно е защото основно карат базови, лизингови Дачии, с по една алуминиева стълба, вързана отгоре за парлама.
Но пък работещите там защитават със зъби и нокти високите си заплати и скачат на всеки, който се опита да се опълчи срещу несправедливостите, произлизащи от липсата на адекватен регулаторен орган.
Какво излиза?
Излиза, че освен, че ЕРП-тата имат само права и нямат задължения, абонатите им имат само задължения и нямат права.
Излиза, че може да ни таксуват стотици милиони годишно за достъп до напрежение, а като паднат 10 сантиметра сняг, стотици хиляди абонати да нямат достъп до същото това напрежение с дни.
Ало, държавата!?
Медиите!?
Г-н министър на енергетиката!?
Г-н финансов министър, проверете им разходната част, че нещо не се връзват тия цифри с реалността. 
Спите, както винаги.
Да не говорим, че призивите ви да си сменим старите печки и котлета на дърва и въглища с модерни електрически уреди, спокойно в такива ситуации може да се преекспонират като опит да уморите от студ хиляди хора.
Ако всички ви бяхме послушали и ако тоя студ се беше задържал 5 дена и бяха паднали два метра сняг, тогава какво?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.