Българската такса върху транзита на руски газ е стъпка срещу Сърбия и Унгария според Белград и Будапеща

Българската такса върху транзита на руски газ е стъпка срещу Сърбия и Унгария според Белград и Будапеща
17-10-2023г.
0
Лентата

Решението на България да въведе такса върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава снабдяването с енергия в тези две страни, се казва в съвместно изявление на унгарското и сръбското правителство, публикувано днес на сайта на унгарското правителство, съобщи Танюг.

"Европейският съюз не е въвел санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументацията на българския премиер е напълно невярна. Това решение е против европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страна членка на ЕС и на страна кандидат", се посочва в съобщението, подписано от министъра на финансите на Сърбия Синиша Мали и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Подчертава се, че Белград и Будапеща ще координират позициите си и че няма да оставят "неприятелското българско решение без съответния отговор".

Вчера в Тирана, където бе по повод срещата на Берлинския процес, българският премиер акад. Николай Денков каза, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ, коментирайки въведената от Народното събрание такса от 20 лева за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в сила от 13 октомври т.г.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.