Аз усещам есента през опушения въздух.

Аз усещам есента през опушения въздух.
03-10-2022г.
0
Венци Мицов

The Pougues имат една песен - "Dirty old town".
Тази песен е една от емблемите на пънка, с който израстнах. В нея Шейн Макгоуън пее следното:
"Усещам пролетта
през опушения (мръсния, прашния, индустриалния) въздух"
Аз така усещам есента. През въздуха. 
Имам щастието да съм дишал въздуха на крайния квартал. В малкия град, там, където ако си слаб ядеш бой. Ако си различен, те наричат с обидни думи и те гонят от компанията.
Дишал съм въздуха на провинцията. И на столицата.
Дишал съм въздуха на отчаяния малък град, който зимно време е опушен от дървата за огрев.
Дишал съм и въздухът на жълтите павета в столицата, докато покрай мен хипстърите са водели разговори колко пъти на ден се полива чиримоята и къде се продава най-добрият кашерен кетохляб в район Оборище.
Дишал съм всякакъв въздух. И във всеки въздух се усещаше нещо. Нещо, което ме караше да смятам, че ще продължим. Ще бъдем отново щастливи. Отново на 20. Отново ще изпитаме онзи порив към свободата, който някога, когато бяхме 14 годишни изпитвахме, когато правехме прическите си с вода и захар и обличахме пижами вместо панталони, за да бъдем повече "пънк".
Днес пуснах "Dirty old town" на моите студенти. Изнасях им лекция за това как фолклорът и рока могат да съществуват в симбиоза.
И се сетих, че музиката на Шейн е точно онази сила, която винаги съм искал да притежавам - силата на малкия човек, дошъл от малкия, мръсен град, дишал опушения въздух и намерил любовта там някъде, зад мръсната ограда на местната фабрика.
Но, уви, аз никога не написах песен, която дори малко да се доближи до силата на песните на Поугс.
Сигурно ми ликпсваше талант. Или автентичност.
Но днес чета, че ситуацията у нас е адова. Че сме пред катастрофа. Че fsi4ki 6e omrem.
Знаете ли, няма страшно. Аз усещам есента през опушения въздух.
И докато вие истерично ми обяснявате, как няма надежда, защото слабоумните ви партии не са спечелили изборите с мнозинство от две трети, аз седя и разказвам на стидентите си различни истории.И им пускам различна музика.
И това е моята политическа платформа. Докато вие изпъвате жили и говорите за отдавна нищо не значещи тъпотии като MAFIQTA, аз се опиптвам да направя така, че след 20 години тези, които ще дойдат да управляват, да не са чували какво е "култура" само когато трябва да римува с к**а (знаете каква е тази дума, ако я напиша, ще отнеса БАН).
Та я по-мажорно. Светът няма да свърши.
Опитайте се да усетите аромата на опушения въздух с фини прахови частици вътре.
И хич недейте да ми ревете. Я вижте колко е красива есента навън...
В нашия Dirty old town единственото чисто нещо са децата ни. Обърнете им внимание, прегърнете ги, мамка му, след няколко мига те ще са вече мъже и жени и вие ще си кажете - "Егати, докато пишех статуси в подкрепа на някакви партии у фейса, децата пораснаха и заминаха"...
...усещам пролетта
в опушения въздух...
Благодаря за песните, Шейн. Пролетта пак ще дойде. Освен ако Путя не натисне копчето, докато мнозина българи умирайки, увити в руското знаме ще скандират "заслужавахме си го, где бяхте вий, когато нападнаха Суринам"...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.