Авдеевка падна, Сирски изтегли украинските войски и обеща, че ще се върне

Авдеевка падна, Сирски изтегли украинските войски и обеща, че ще се върне
18-02-2024г.
0
Лентата

Новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски даде заповед на войските да се изтеглят от Авдеевка, съобщи “Гласове

"Въз основа на оперативната обстановка, която се разви около Авдеевка, с цел да се избегне обкръжаване и да се запазят животът и здравето на военнослужещите, взех решение да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-изгодни граници", написа генералът в официалната си страница във Фейсбук.

"Нашите войници достойно изпълниха военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части, нанесоха значителни загуби на противника в жива сила и техника. Предприемаме мерки за стабилизиране на ситуацията и удържане на заетите позиции. Животът на военнослужещите е най-висока ценност. В Авдеевка все пак ще се върнем", написа той.

Украинската армия се изтегли от източния град Авдеевка, където положението значително се влоши през последните дни, съобщи украинският генерал Олександър Тарнавски.

"Съгласно получената заповед, се изтеглихме от Авдеевка на предварително подготвени позиции. В ситуацията, в която врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници и с 10 пъти повече снаряди... това е единственото правилно решение", допълни той.

Това е най-голямата победа на Русия от символична гледна точка след неуспешната контраофанзива на Киев миналото лято, отбелязва АФП.

Източници: АФП, NEWS NET в Телеграм и Фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.