Тексас строи военна база на границата с Мексико заради незаконната миграция

Тексас строи военна база на границата с Мексико заради незаконната миграция
18-02-2024г.
0
Лентата

Властите в американския щат Тексас обявиха вчера изграждането на военна база на границата с Мексико, предаде AFP, като отбеляза, че това е пореден пример за напрежението между губернатора на щата и федералното правителство във връзка с незаконното навлизане на мигранти, превърнало се в една от ключовите теми в кампанията за президентските избори в САЩ през ноември.

Губернаторът на щата - републиканецът Грег Абът - съобщи за плана в Игъл Пас, от мястото, където ще бъде изградено съоръжението - терен с площ от 32 хектара. Базата ще бъде построена на брега на река Рио Гранде (която изпълнява ролята на граница) и от април в нея ще може да има около 300 военнослужещи.

"Това ще увеличи военния капацитет на Тексас в Игъл Пас, за да действаме по-ефективно" срещу притока от незаконни мигранти, увери губернаторът, като уточни, че впоследствие базата ще може да поеме общо 1800 войници.

Грег Абът, поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп, обвинява правителството на президента Джо Байдън, че допуска "нашествие" на незаконни мигранти през южната граница на САЩ и че не взема мерки срещу престъпните банди, които според него контролират границата от мексиканска страна.

В САЩ охраната на границата е отговорност на федералните власти, но през януари Националната гвардия на Тексас бе разположена в общински парк в Игъл Пас, гледащ към реката.

Губернаторът Абът нареди също да бъде издигната ограда от около 160 км бодлива тел покрай Рио Гранде - решение, което правителството на Байдън оспорва в съда. Върховният съд на САЩ временно разреши на федералното правителство да премахне бодливата тел, но Тексас продължи да я монтира в очакване на съдебно решение по същество.

"Присъствието на войници непосредствено до реката ще даде възможност по-бързо да бъде издигната оградата от бодлива тел", заяви вчера Абът, хвалейки ефективността на тази мярка, която според него е довела до намаляване на броя на мигрантите, влезли от Мексико.

Освен това щатът Тексас прие закон, позволяващ на силите му да арестуват незаконни мигранти на границата - правомощие, което обичайно има федералното правителство. Очаква се съдът да се произнесе по този въпрос преди влизането в сила на закона през март.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.