Нека управляващите кажат кой министър на кого е

 Нека управляващите кажат кой министър на кого е
16-02-2024г.
0
Лентата

Убеждението, че щом си на власт и имаш мнозинство в парламента, можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори и Конституцията, ни води в опасна посока. Защото оттук нататък всяка безпринципна и паянтова сглобка може да променя и прекроява основния закон съобразно своите текущи интереси и зависимости.

Не сме забравили настървението за спешна промяна на Конституцията с мотив правосъдна реформа, фокусирана върху ограничаването на правомощията на главния прокурор. Всъщност правомощията на главния прокурор бяха върнати, с което Конституцията беше отново погазена само месец след промените. Наложеното от мен вето дава шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството и правовата държава. Но става все по-видно, че истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт.

Някои хора още ги боли, че по времето на служебните правителства не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби, каквито сме свикнали да гледаме по време на различни други правителства. 

Днес няма никакво значение кои ще бъдат министрите при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и интересите на българските граждани. Така и не разбрахме например на кого е министърът на вътрешните работи. Нека управляващите кажат кой министър на кого е, за да е ясно кой носи отговорност. 

Правителството дължи обяснение и защо склони да подпише обвързващо споразумение, което ни задължава да приемем всеки имигрант, регистриран първо на наша територия. 

Тепърва ще разберем как това ще се отрази на миграционните проблеми в България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.