Зачеркваме ли проекта за атомна централа там (в Белене) или не?

Зачеркваме ли проекта за атомна централа там (в Белене) или не?
07-07-2023г.
0
Карлос Контрера

От момента, в който се заговори за продажба на оборудването за Белене, си задавам основния въпрос - зачеркваме ли проекта за атомна централа там (в Белене) или не? 

Подвъпрос е - ще развиваме само площадка "Козлодуй"? Втори подвъпрос - има ли държавата идея отвъд евентуалното строителство на 7-ми блок там?

Абстрахирам се от политизацията по темата, от външнополитическия контекст и прочие. Задавам си въпроса - ако развиваме електрификацията, как ще минем без ядрена енергетика в следващите 20-30-50 години?

 Навлизането на електроавтомобилите, респективно на електрическата мобилност като цяло, предполага сигурни и евтини източници на електроенергия. Кои ще бъдат те и как ще се случват нещата? Същото важи и за развитието на индустрията - няма как да се случат нещата без евтина електроенергия в условията на балансиране на системата (ВЕИ са проблемни откъм пикове и спадове). Това са стратегически въпроси, които са ключови за икономическото развитие.

Не разбрах и средствата от евентуалната продажба къде ще бъдат инвестирани от държавата?! Най-логично е да се насочат към изграждането на новия блок на площадката в "Козлодуй". Дали обаче ще се случи и какви са гаранциите?

Много въпроси и малко отговори. Хората, които управляват, които предлагат трябва да дадат ясни отговори. Иначе остава едно съмнение за далавера в комбинация със слугинаж към външни фактори.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.