Всички кандидати за кметове да внимават какво обещават, защото после ще трябва да го изпълняват!

Всички кандидати за кметове да внимават какво обещават, защото после ще трябва да го изпълняват!
22-10-2023г.
0
Карлос Контрера

Всички се надпреварват да обещават парите на софиянци от бюджета на районните кметове. Всъщност, районите и сега имат бюджет, изпълняват проекти, получават финансиране. Обаче звучи популярно да се приказва - ето, видите ли, децентрализация. 

Най-логичното нещо е всеки районен кмет да разработва свой проект за районен бюджет - текущи и капиталови разходи, да го представя пред общинския съвет и да може да го защити с аргументи. Съответно СОС да го гласува, дори при нужда да го актуализира. 

Идеята да се изсипват пари на калпак е лоша. Тя никога не е работела. 

Докато идеята да се защитават проекти и да се дава финансиране за проекти е разумна. Това, че някой е избран на избори, не означава, че може да управлява добре. Например Кирил Петков. Например кметът на Лозенец, например кметът на Оборище, например кметът на Овча Купел. Сега на изборите ще се види оценката на гражданите. Тези хора пропиляха ценно време и ресурси. 

Като говорим за правомощия - има няколко наредби, по които районните кметове могат да бъдат овластени с повече контролни функции, съответно да налагат санкции - за чистотата, за паркирането, за събирането на глобите. Това вече ще е реална децентрализация. 

Трябва да сменим и прословутата формула за разпределение на средствата за текуща поддръжка, като се отчита не само броя население, но и приноса на икономическите субекти на територията на района. Ето това е нов подход, а не раздаване на пари на калпак.

Съветвам всички кандидати за кметове да внимават какво обещават, защото после ще трябва да го изпълняват!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.