Витанов за COVID вълната: Умнокрасиви и мислещи се за безсмъртни ганьовци не се пазят

 Витанов за COVID вълната: Умнокрасиви и мислещи се за безсмъртни ганьовци не се пазят
20-09-2022г.
0
проф. Николай Витанов

Кратка информация за пандемията за 20 септември 2022 г.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост. 

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.
Сега по същество. 

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден. 
Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини все още продължават. Вълната си отиде. Стойностите на индексите са около минималните си нива, след което се очаква да започне повишение. Хомеостазисът държи. Синята зона достига максималния си обхват. 

Процесът на засилена непредпазливост продължава. Знаете, прогнозата е, че този процес няма да наруши хомеостозиса на системата до края на септември, до изборите и седмица до 10-на дни след това. След това ще почне да идва сметката. 

Що се отнася до текущото състояние – вървим надолу все още. Вълницата е смазана. 

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 68. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 75 дни. До изборите и след това. Други очаквания – продължаване на прогнозата за стабилност на сценарий Празни болници за повече от 75 дни. Но нека да направи 75 дни. 

14-дневната заболеваемост днес е 104.67 на 100 000. Започна бавно да расте. Хомеостазисът държи, както ви бе и прогнозирано. Но също ви бе прогнозирано, че Ганьо – умният, красив и безсмъртен, ще унищожи този хомеостазис. Ето – почва се полека. Процесът е бавен – ще трае 4 – 5 седмици. 

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).


Проверка на ситуацията с пандемията днес
1. Вълницата грохна. Точно според прогнозите. И понеже прогнозите бяха точни, нито народът беше затворен, нито бизнесът спря, нито сезонът по морето пострада. Сезона по морето е силен, но вие, които четете тези сводки, никак не сте изненадани – това беше и прогнозата. 

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 172 дни след края на извънредната епидемична обстановка. 
Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.86. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива. Знаете – оттук нататък ще има разширявания и свивания. На това в науката му казваме зиг-заг нестабилност. Базовото репродуктивно число е показател за ефективността на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко ефективно работи – вижда се по стойността на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефективен Ганьо. Число под 1 – неефективен Ганьо. 

Днес – базово репродуктивно число под 1 – Ганьо – неефективен

За тази седмица
ни с число под 1.00 : 1
дни с число над 1.00 : 1

Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, умен, красив и безсмъртен балкански юнак. Обаче ефективността на Ганьо расте. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Та като дойде вълната и Ганьо почне да търси кой да му е виновен, вие му понапомнете как ефективността му бавно е почнала да расте още от началото на септември. 


3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.18

София-град - 0.18
Пловдив - 0.16
Бургас - 0.18
Варна - 0.12

По южните граници

Благоевград - 0.17
Кърджали – 0.12
Смолян - 0.23
Хасково - 0.23
Ямбол – 0.17

Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно 
разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Ако забелязвате обаче, стойностите на този индекс замръзнаха. Не щат да падат повече. Това означава, че клъстерното разпространение спира да се свива. Но, индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Изобщо не се запали дифузното разпространение. Минахме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Демонстрира ви се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране. 

За страната, индексът е около 5.5 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното все още отслабва. Мерките смазаха опита на дифузното разпространение да пламне. 

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 172 дни. Прогнозата беше – ще издържи 180 дни. Гледаме. 


По морето
Виждате какво е по морето. Варна – около 8 пъти под критичната стойност, Бургас – около 6 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.11. Тук – около 9 пъти под критичната стойност. Индексите имат ниски стойности.

Спокойно е. Болниците не са пълни. Областите по морето са спокойни. Добрич, Варна и Бургас са в синята зона. Приятна почивка и през септември. 


За сведение - индексите в още няколко области

Ловеч - 0.23
Монтана - 0.25
Пазарджик - 0.22
Перник - 0.17
Плевен - 0.20

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. 

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. 

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. 
Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото. 

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 32 
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

под 6.5% - заетостта е много ниска


Текуща заетост неинтензивни легла : 560 
Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 12%. Доста е ниско

Прогнозата за септември я знаете. Сценарий Празни болници ще е стабилен и през септември. Навреме наложените мерки прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеосазис с намаляваща заболеваемост. Мерките се махнаха, но хомеостозисът ще издържи достатъчно дълго, за да е стабилен сценарий Празни болници през септември и да няма особени проблеми да изборите и около 2 седмици след това. 


4. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват. 

5. Заключение от проверката - и днес, 172 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва. Индексите падат. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят. 


7. Днес – картата за 14 дневната заболеваемост. Издайнически показва, къде се очакват проблеми. София-град. Голямо население, много умнокрасиви и мислещи се за безсмъртни ганьовци, които не се пазят и не пазят и околните. Резултатът съм ви го прогнозирал отдавна – ще дойде сметката от небесния кръчмар. Прогнозирал съм ви и кога ще дойде. Не е моя работа да ви казвам какво да правите. Правете каквото щете. Да знаете – ситуацията в София-град полека ще се влошава. 

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.