Коя е най-голямата енергийна революция в историята?

Коя е най-голямата енергийна революция в историята?
11-09-2022г.
159
Гост-автор

Боян Рашев, Фейсбук:

Живеем във време на умопомрачителни масови заблуди по отношение на какво ли не. Енергията е отличен пример. Практически всички мейнстрийм медии ни заливат с "данни" и "информация" за протичащата през 21 век "безпрецедентна" и "неизбежна" ВЕИ-революция.

 
Да, ама не. Mark Mills от Manhattan Institute е сложил данните (BP Statistical Review of World Energy, 2022) на една графика.
 
Според него те очевидно показват друго. Мащабът и скоростта на революцията, която за 15 години отключва огромно количество петрол и природен газ в шистовите полета на Америка, е най-бързото и най-голямо допълнение в историята към глобалните енергийни доставки.
Сравнимо е само с гигантския скок на добива на нефт в периода от 1965 до 1980 г. - отварянето на петролното находище Ghawar в Саудитска Арабия. Предпандемичната шистова революция добавя 800% повече енергия към САЩ, отколкото (субсидирания) комбиниран растеж на слънчевата и вятърна енергия. Шистовата енергия само в САЩ расте почти два пъти по-бързо от производството на слънчева и вятърна енергия на световно ниво.
 
С цялото ми уважение към американския експерт, тук обаче се налага да го поправя:
Най-голяма енергийна революция в историята всъщност се случва в Китай и се дължи изцяло на въглищата!
 
Само за две петилетки, в периода 2001-2011 г., китайският добив на въглища експлодира от 31.37 до 77.53 EJ/г. Ако трябва да го измерим в милиони барели нефтен еквивалент средно на ден (Million BOE/Day), това е ръст от 14 до 34.7 mboe/d - общо 20.7 mboe/d или средно нарастване на добива с над 2 mboe/d всяка година. Въпреки, че се случва само за 10 години графиката на г-н Mills не би могла да го покаже - скалата на ординатата ще трябва да нарасне съществено. 

 
Важно е да се добави, че този скок не е някакво временно явление. Напротив, добивът на въглища в Китай всъщност расте от 13 (1981 г.) до 85.15 EJ (2021 г.), тоест със средно 0.8 mboe/d годишно в продължение на последните 40 години.
Краят на този процес съвсем не се вижда. Напротив, добивът на въглища в Австралия, Индия и Индонезия вече съперничи на китайския.

 
Важно е да се отбележи, че ръстът в производството на слънчева и вятърна енергия (+батерии) по света се дължи в огромна степен на китайската въглищна и американската шистова революция. Връзката е много проста - те осигуряват нужните огромни количества, надеждна и евтина енергия, които са в основата на добива и производството на огромни количества, евтини цимент, метали, графит, пластмаси и полисилиций.

 
Не се притеснявайте, ако тази информация ви шокира! Както става ясно, дори и водещите американски енергийни експерти може да пропуснат нещо. Аз обаче ще го забележа. Нали затова четете моите писания? 

 
Важно уточнение за "разбирачите", които ще се появят неизбежно: Методологията на BP технически много точно приравнява първичната енергия на фосилните горива с нефосилните. За пример 1 MWh произведена енергия от слънцето, вятъра или ядрения разпад се приравнява на 2.36 MWh първична енергия (при допускане за 38% средна термална ефективност на производството на ток от фосилни горива).
Тоест, сравняваме ябълки с ябълки.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.