Вестник “Цайт": ЕС може да "опитоми" Вучич само с твърда ръка

 Вестник “Цайт
16-01-2023г.
0
Владислав Наков

Тези дни съм във Виена и ми попадна изумителен материал във в. “Цайт”. Показаха ми го сърби. Коментарът в портала, на иначе влиятелния германски "Цайт", се е появил точно преди Православната Коледа и е на журналиста Улрих Ладурнер, а заглавието е: "ЕС може да "опитоми" Вучич само с твърда ръка". 
Важно е да се отбележи, че не става дума за статия в немски, треторазряден таблоид, а за материал във вестник, който има далеч по-големи геополитически стратегически претенции.
“Да се накаже Сърбия – разбира се, това звучи грубо и империалистично”, но, добавя Ладурнер “ЕС научи миналата година, и то не по собствена воля, че ще бъде взет на сериозно само ако е суров и готов да нанесе болка на другите“.
“Твърд и неотстъпчив курс към Русия, към Китай, но също и към членката на ЕС Унгария – това е част от необходимото политическо съзряване на Съюза. Крайно време е за по-твърд курс към Сърбия.“
Че Сърбия беше под международни санкции едно десетилетие, въведени именно от ЕС, явно не е достатъчно, но думата ми е за текста на “Цайт”. 
ЕС "узрявал” с такива действия, но не достатъчно, според "Цайт". За да може ЕС най-накрая да “узрее“ трябвало лидерите, които се опитват да се противопоставят, “да бъдат наказани и да платят цената на своята политика, ако не се присъединят към санкциите срещу Русия”, пише още влиятелния вестник. 
“Ако подобна заплаха бъде представена достоверно, “непослушните” ще бъдат укротени”.
От кога изнудването се нарича натиск е отделен въпрос. И какво стана с т.н “ценностите”.
А що се отнася до натиска, въпросът е много по-интересен. Дълго време и твърде често Западът шумно ни натрапва мантрата, че всеки лидер, който зачита волята на своя народ и натиска, който тази воля предизвиква, е авторитарен и, разбира се, винаги в полза на Москва. С други думи, да се направиш на глух за желанието на мнозинството хора, които се противопоставят на едни или други решения, би било само доказателство за демократичност и уважение към върховенството на закона. 
Да се ​​върнем на немците. Преди 10 години притиснаха Сърбия да подпише т.н. “Брюкселското споразумение”. Преди по-малко от десетилетие притиснаха Русия да подпише т.н. “Минските споразумения” с Украйна. Самата Ангела Меркел публично обяви преди месец, във вече споменатия "Цайт", че въпросните споразумения са били лъжа и “пунта-мара”, защото Германия (Франсоа Оланд потвърди думите на Меркел) по този начин е искала да спечели време, да въоръжи максимално Украйна, за да води война срещу руснаците възможно най-дълго. 
Някои паралели просто се набиват на очи…
А иначе малка група псевдоексперти и професори не споменават тези факти. Малко на брой са, но затова пък са непрекъснато в основните медии. И разбира се, прикривайки главните виновници за положението, упорито говорят за “зловредното влияние на Русия“.
В крайна сметка да се върнем и на германците, "Цайт" и неговите сътрудници. Смятам, че щом са толкова образовани и напреднали, не бива да им се припомня как завършваха техните ултиматуми в миналото

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.