В днешно време вече няма баби, които трябва да си пазят роклята с престилка

В днешно време вече няма баби, които трябва да си пазят роклята с престилка
25-06-2023г.
0
Гост-автор

“Основната функция на престилката на баба беше да защити роклята, с която беше облечена. Но служеше и като ръкавица за сваляне на горещия тиган от огъня.

Служеше да избърше сълзите на децата, а понякога да им чисти изцапаните лица. 

Престилката служеше и за да пренесе яйцата от полога, а понякога и пиленцата. Използваше я да събира презрелите плодове, които падаха от дървото сами. При посещения от непознати, престилката на баба служеше, като подслон за срамежливи деца, а, когато беше студено, баба обвиваше ръцете си в нея.

Онази стара престилка, която стоеше окачена в кухнята. С нея се носеха и картофите и дървата в кухнята. Служеше и като кошница за пренасяне на домати и краставици току-що откъснати от градината. Баба също я използваше, за да извади тавата с прясно изпечен тутманик от фурната, да я сложи покрита до прозореца, така че тутманика да си обиколи нивата.

В днешно време вече няма баби, които трябва да си пазят роклята с престилка, защото имат много рокли, дръжките на тиганите вече не се нагорещяват, лицата на децата чистим с мокри кърпички…

В памет на всички тези баби, които имаха престилки – една чиста и окачена в кухнята, а другата съхнеща на простора – си имам и аз една престилка. Тази престилка ми напомня за моите мили баби и колко много неща успяваха да направят с нея с любов.
За тях си мислех днес с много обич.”

Автор - Йонка Иванова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.