Украйна разследва предполагаеми екзекуции на ранени украински войници в Авдеевка

Украйна разследва предполагаеми екзекуции на ранени украински войници в Авдеевка
19-02-2024г.
0
Лентата

Украинските власти съобщиха в неделя, че са започнали разследване на информации за убийство на шест невъоръжени украински войници от руските сили в град Авдеевка, както и на още двама в село Веселе в същия район, предаде Ройтерс.

Прокуратурата на Донецка област обяви, че информацията за предполагаемите екзекуции е била споделена в Телеграм, но не посочи източника.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови, цитиран от обществената телевизия „Суспилне“, заяви, че все още не може нито да потвърди, нито да опровергае информацията за убийства на украински войници. Той допълни обаче, че това не би бил първият случай, при който Русия извършва военни престъпления.

Според прокуратурата на Донецка област видеофрагмент, заснет с дрон, показва руски войник да застрелва с автоматично оръжие двама пленени украински войници от близко разстояние в село Веселе.

По-рано в неделя официалният канал на украинските сухопътни сили в Телеграм разпространи видео, вероятно заснето с дрон, на което се виждат хора с униформи в тесен окоп. Въоръжено лице, което публикацията идентифицира като руснак, се доближава до двама униформени и както изглежда застрелва и двамата. Украинците не дават признаци да правят опити да се защитят.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на запитване за коментар от страна на Ройтерс, изпратено по електронна поща. Агенцията уточнява, че засега не може да удостовери автентичността на видеото и на останалите елементи от сведенията на украинската прокуратура и армия.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.