Тръмп е обвинен по четири пункта

Тръмп е обвинен по четири пункта
02-08-2023г.
0
Лентата

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е призован във федералния съд на 3 август с четири обвинения, този път за опита му да осуети изхода от изборите за президент на САЩ през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън, съобщава БТА.

Обвиненията произтичат от разследването, проведено под надзора на специалния прокурор Джак Смит по твърденията, че Тръмп се е опитал да преобърне резултата от изборите за президент през 2020 г.

Според съдебния документ голямото жури е счело, че предоставените от властите доказателства са достатъчни, за да повдигне следните обвинения: „заговор за измама на Съединените щати“, „заговор за фалшифициране на показания на свидетели“, „заговор срещу правата на американските граждани“, „възпрепятстване и опит за възпрепятстване на производството“, съобщава ТАСС.

Според документ "вечерта на 6 януари" 2021 г. Тръмп и неговите сътрудници "са се опитали да използват насилието и хаоса на Капитолийския хълм, за да използват фалшиви твърдения за изборни измами и да убедят законодателите да забавят официалното признаване на изборните резултати".

На 3 август в 16 ч. Тръмп трябва да се яви във Федералния съд на столичния окръг Колумбия.

Специалният прокурор Джак Смит потвърди обвиненията срещу Тръмп. "Обвинителният акт беше публикуван днес. В него Доналд Тръмп е обвинен в заговор за извършване на измама срещу Съединените щати, лишаване от избирателни права на (някои) съграждани и заговор за опит за възпрепятстване на официални процедури", заяви Смит. Във вторник вечерта той направи кратко изявление в Министерството на правосъдието на САЩ във връзка с обвиненията срещу Тръмп по посоченото дело.

"Нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. беше безпрецедентно посегателство срещу олицетворението на американската демокрация. Както е описано в обвинителния акт, то беше подбудено от лъжи. Лъжа от страна на обвиняемия, целяща да попречи на фундаментална функция на правителството на САЩ - процеса на отчитане и удостоверяване на резултатите от президентските избори", смята Смит.

Малко преди да бъде обявено новото обвинение, Тръмп заяви в социалната си мрежа "Трут сошъл", че е чул, че го грозят нови обвинения. "Чух, че извратеният Джак Смит, за да попречи на президентските избори през 2024 г., ще издаде още един фалшив обвинителен акт срещу вашия любим президент", написа той в социалната мрежа.  Тръмп дефинира всичко това като лов на вещици, насочен срещу него, съобщава БТА.

През юни Тръмп бе обвинен от федерално голямо жури в Маями, свикано от специалния съветник Джак Смит, по 37 пункта за неправомерно и незаконно задържане на класифицирани правителствени документи след напускането на президентския пост през 2021 г. и за възпрепятстване на правосъдието. Прокурорите го обвиниха, че е рискувал някои от най-чувствителните тайни на националната сигурност на САЩ да излязат наяве и да попаднат в неподходящи ръце.

Миналия четвъртък прокурорите добавиха още три наказателни обвинения срещу Тръмп по този случая, с което общият им брой достигна 40, обвинявайки го в нареждане на служители да изтрият видеозаписи.

Първи обвинения срещу Тръмп бяха повдигнати през март, когато голямото жури, свикано от окръжния прокурор на Манхатън, го обвини по 34 пункта. През април Тръмп пледира невинен по тези обвинения за фалшифициране на бизнес документация, свързана с плащането на сума на порнозвездата Сторми Даниълс, за да се купи мълчанието й преди изборите през 2016 г. за предполагаема нейна сексуална връзка с републиканския милиардер. Тръмп отрича да е имал такива отношения с Даниълс.

Тръмп е разследван и от окръжен прокурор в  щата Джорджия във връзка с обвинения, че се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в този щат.

Съдебно жури в Манхатън реши през май по граждански иск, че Тръмп трябва да плати 5 милиона долара обезщетение за сексуално насилие над бившата журналистка и писателка Е. Джийн Карол, извършено през 90-те години на миналия век. Компанията на Тръмп за недвижими имоти беше осъдена през 2022 г. в Манхатън за данъчни измами, въпреки че той лично не бе обвинен по това дело, припомня Ройтерс.

Източник: БТА, ТАСС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.