Това на Поли си е тежък сексизъм отвсякъде, нали?

Това на Поли си е тежък сексизъм отвсякъде, нали?
10-07-2024г.
0
Светла Бъчварова

Моето със сигурност спорно мнение.
Чудя се къде са активистките феминистки и защо не видяха в подложената на линч смешка на Поли Паунова зловещата подигравка с жените като такива? Ама, моля ви се, как така се внушава чрез патетичния вопъл на Поли за стар и богат ....хъм..., който бързо да се гътне и да й остави парите си, че жените са лениви продажни използвачки, които само драпат някой да ги издържа? Това на Поли си е тежък сексизъм отвсякъде, нали?
Подигравам се, защото историята със споменатата шега надхвърли в мрежата нормалните граници и стана страховито гротескна. 
Хора, вицовете, смешките, закачките винаги стъпват на клишета и стереотипи - верни или неверни, враждебни, отмъстителни, завистливи, злобни или добродушно приятелски. Те никога не са фини и елегантни, често са просташки или дебелашки, но са форма на общуване. Простонародно, грубовато общуване.
Да се обиждат ли габровците у нас и шотландците по света на десетките вицове за свидливостта им? Да се обиждат ли шопите, че имат дебели глави, които не увират? Гърците са лъжливи византийци ("не вярвай на данайците, дори когато" и т.н.), албанците: шиптърите са бандитите по пътищата, циганите са крадливи, румънците са мамалигари, власи, които се давят на края на Дунава, руснаците са ватенки, американците - кравари. А помните ли как се викаше у нас на гедерманските коли "Вартбург" и "Трабант"? Ами казваха им Големият пръдлив Ханс и Малкият пръдлив Ханс. Хаха.
България е най-бедната държава в Европа. Ама кой знае защо не се обиждаме, а с някакъв мазохизъм повтаряме това клише. И дори му вярваме.
Иска ми се да гледаме малко по-широко на шегите. Когато те не насаждат откровена враждебност и опасна агресия. Хората имат усет и лошите груби шеги просто не срещат одобрение и не предизвикват смях.
И, честно, не можем всяка дума да мерим на кантар, преди да я напишем или произнесем. Ако вътре в себе си не носим доброто и уважението към другите, никаква налагана политкоректност не помага. Винаги ще избива през някоя маскирана дупка обидното към другия.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.