Тошко Йорданов: Кирил Петков е заплашвал министър Йоловски. Става дума за корупция в огромни размери

Тошко Йорданов: Кирил Петков е заплашвал министър Йоловски. Става дума за корупция в огромни размери
14-11-2023г.
0
Лентата

Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура по повод твърдения на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че му е упражняван натиск.

Непосредствено преди първия тур на изборите на 27 октомври министърът заяви на председателски съвет в Народното събрание, че му е бил оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов. За случая разказа самият Йорданов, а пред журналисти допълни, че пред разследващите ще каже същото, което каза и в деня след председателския съвет.

Тогава депутатът от ИТН каза: "Попитахме (б.р. министър Александър Йоловски) дали е имало политически натиск върху него и той каза: "Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България, не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора". Това беше въпросът: "Кой те накара, кой те заплашва? “Кирил Петков и същият този Божидар Божанов”. Даже каза, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан“, уточни Йорданов пред Слави.

Освен това посочи още, че чул, че "министърът на електронното управление споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, за да се направи това. Нашата парламентарна група подадохме два сигнала - един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, тъй като това е корупционна схема със заплахи, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме такъв и до Европейската прокуратура", коментира още Йорданов.

Днес Йорданов припомни, че на срещата са присъствали вицепремиерът Мария Габриел (тогава в качеството на премиер), членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) и представители на всички парламентарни групи, с изключение на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП - ДБ).

Депутатът допусна, че вероятно всички присъствали на този председателски съвет, по време на който са се чули тези заплахи, също ще бъдат разпитвани. „Това не е дума срещу дума”, категоричен бе Йорданов. Ако не обърнат внимание, това ще е престъпление. Тук става дума за корупция в огромни размери и за заплахи, обясни още депутатът.

По темата за бюджета Тошко Йорданов каза, че той расте в последните четири години с огромни темпове. Външният дълг - също, а благосъстоянието на хората пада, цените са в пъти по-високи, каза Йорданов и допълни, че това го притеснява.

Според него министърът на финансите Асен Василев залага в бюджета за 2024 г. огромни пари, за които се казва, че са за капиталови разходи за министерства. Целта е да се направят улици, водопроводни мрежи. Парите не стигат до общините и се връщат обратно в бюджета, посочи Йорданов. Така, според Йорданов, Василев казвал "колко сме добре с дефицита".

Източници: БТА, epicenter.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.