Спуска се нова Желязна завеса

Спуска се нова Желязна завеса
27-07-2023г.
0
Гост-автор

НАТО изгражда огромна стена между страните от Европейския съюз и Русия, а междувременно американските "ястреби“ правят подобни ходове за сдържане на Китай в Азия. Всичко това провокира отприщването на нова Студена война, коментират в редакцията на турския вестник Yeni Safak.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

В заключителното изявление на срещата на върха на НАТО във Вилнюс беше обърнато внимание на факта, че амбициозната политика на Китай и нарастващата му военна мощ представляват заплаха за интересите, сигурността и ценностите на Aлианса. Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Ван Венбин призова НАТО да изостави остарелия си манталитет от Студената война и игрите с нулев резултат. Ван също подчерта, че Алиансът трябва да се откаже от позиция, която може да доведе до опасни последици в Азиатско-Тихоокеанския регион, и добави: "Не търсете извинения да продължавате да се разширявате, играйте конструктивна роля в осигуряването на мир и стабилност по света“.

Една от най-важните причини за неудобството на Пекин бе участието в срещата на върха на НАТО във Вилнюс на лидерите на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион - Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Вашингтон, от една страна, се опитва да развива диалог с Пекин, но от друга провежда твърда политика спрямо Китай. Това, което тласка администрацията на американския президент Джо Байдън към този двоен подход, е, че антикитайските "ястреби“ са мнозинство и в двете партии в Конгреса на САЩ.

Те твърдят, че всички опити на администрацията на Байдън за диалог с Китай, включително "дипломацията“, правят САЩ да изглеждат слаби в очите на съперниците си. Между Вашингтон и Пекин цари всепроникваща атмосфера на недоверие. Китайците обвиняват американците, че говорят едно, а правят друго.

След държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери също посетиха Пекин. Докато китайският президент Си Дзинпин се срещна с Блинкен, Джанет Йелън и Джон Кери не получиха разрешение за среща с китайския лидер. Въпреки това бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който посети Китай по същото време като Кери, бе топло посрещнат в Пекин. Кисинджър е ключова фигура в организирането на срещата на американския президент Ричард Никсън с лидера на китайската комунистическа партия Мао Цзедун през 1972 г. Тази неочаквана среща, проведена в разгара на Студената война, промени хода на отношенията между САЩ и Китай.

В Пекин Кисинджър проведе разговори с китайския министър на отбраната Ли Шанфу и висшия дипломат Ван И, а също бе приет от президента Си Дзинпин. Кисинджър, 100-годишен опитен дипломат, който се застъпва за конструктивен диалог и сътрудничество на САЩ с Китай, е изправен пред натиск от антикитайски "ястреби“. Пекин смята Кисинджър за приятел на Китай.

Връщайки се към срещата във Вилнюс, Пекин се оплаква, че Вашингтон се опитва да обедини съюзниците си срещу Китай. От азиатската държава често подчертават, че американците също искат да използват НАТО като инструмент на тази политика на САЩ.

От друга страна, антикитайските "ястреби“ в Америка твърдят, че НАТО трябва да се разшири не само в Европа, но и в Азиатско-Тихоокеанския регион. Например членовете на сенатската комисия по Въоръжените сили на Сената на САЩ - демократът Тами Дъкуърт и републиканецът Дан Съливан - участваха в програмата Meet The Press на 16 юли тази година, водена от Чък Тод по NBC News. Те подкрепяха разширяването на НАТО към съседите на Китай. Сенатор Тами Дъкуърт, която също е член на комисията по външни отношения на Сената, е известна като влиятелен политик, изиграл значителна роля в законодателството, свързано с въоръжаването на Тайван от САЩ.

И двамата сенатори, участвали в програмата, смятат, че разширяването на НАТО към Азия през следващите десет години е неизбежно. Дъкуърт заяви: "Очевидно, благодарение на успешното споразумение AUKUS между Обединеното кралство, Австралия и САЩ, ние вече започнахме да правим това“. Според нея азиатските съюзници на САЩ следят внимателно събитията в Украйна и са наясно с още по-голямата необходимост от присъединяване към НАТО и връщане на съюзниците от Алианса в Индо-Тихоокеанския регион.

По западните граници на Русия, с изключение на Беларус и Украйна, няма държави, които не са членки на НАТО. По всичко личи, че Алиансът създава стена между Европа и Русия, напомняща Желязната завеса от старата Студена война. В същото време антикитайски "ястреби“ в САЩ призовават към подобно сдържане на КНР в Азиатско-Тихоокеанския регион, на изток и юг. Разглеждайки намеренията на "ястребите“, човек може да разбере по-добре обхвата на новата Студена война.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.