Швейцария

Швейцария
08-07-2020г.
369
Мартин Карбовски

Швейцария

население -7 459 000

Има дни, когато съм тъжен, че съм българин. Това са дните, когато прекосявам Швейцария и не съм пил нищо. У нас непрекъснато ми обясняват, че живея в малка страна и трябва да се съобразявам с мястото си в живота и на планетата. А каква по- малка и глупава страна от Швейцария, която е само планини, дебри и балкани и нито веднъж в тая Швейцария да не се поя­вят партизани или хайдуци? Как хитри и нескромни се оказаха в това полунемско полуфренско племе - казали са си хората: като сме малка държава, то тогава дай да измислим банките. Какво като сме малка държава и не сме виждали какао - дай да правим шоколад.

Какво като другите имат оръжия - ние ще им предложим часовници с кукувичка. Космосът, светът, архитектурата и политиката се крепят единствено на екстравагантни идеи. Как не ги е срам тия швейцарци да произвеждат шоко­лад - на цяла Африка тая идея никъде не й хрумна, но пустите швейцарци взеха патента и вместо мандри и партизани имат лилави крави. А пък човекът, който е измислил лилавата крава, просто е гений - това е същността на идеята, че Швейцария може да е родината на шоколада.

Знам какво ще стане, ако някой в България преди сто години беше предложил за поминък на страната да бъде производството на шоколад, а един от държавните символи да бъде лилава крава - веднага ще се юрнат патриотични говедарски призиви да се гордеем със сивото си искърско говедо и да ценим изкон­ните български добродетели, в които няма място за шоколад.

Просто лудите предложения, на които се крепи космическият, прогрес, никога няма да имат място в моята родина. Всички оправдания на българите, че са малка и зависима държава, се разбиват в примера на Швейцария. Всички българ­ски подигравки срещу Швейцария са, за да могат българите да забравят, че много по-малки страни и народи от нашия се спра­вят много по-добре с живота и глобалната политика. Непрекъс­нато в БГ се повтаря глупавият виц, че Швейцария започва там, където кравите стават по-красиви от жените. Ако това е така, то, честно казано, се сещам къде започва България: на Дунав  мост. И с ясно съзнание и тъжна автоирония съм длъжен да обясня на всеки влизащ у нас чужденец, че ще познае влизането си в България по появата на най-грозните проститутки във Вселената. Сиреч ако това за Швейцария, кравите и жените е вярно, то БГ започва там, където жените стават по-страшни от пътищата. На Дунав мост.

 

Швейцария. Кръстоносци с трактори

Продължавахме да пътуваме сред царевични ниви, явно ця­лата икономика на Европа, както и на Америка, се крепи на мамалигата - пътищата стават все по-тесни, но все така асфал­тирани, докато пикапът ни не се сблъска почти челно с един трактор, яхнат от млад рус мъж с червена фланелка и бял кръст на нея. Не запомнихме името на швейцарското село, където срещнахме този младеж, но той отиваше на някакво селско състезание по надбягване с трактори, където всички носеха фланелки със знамето на Швейцария - червени с бял кръст на гърдите. Решихме да последваме младия кръстоносец, яхнал трактор, но не можехме да обърнем на тесния асфалтов път и за да не нарушим целостта на царевицата, сме карали няколко километра на заден ход, само и само гумите ни да не настъпят свещените европейски ниви.

Гледката и събитието, което ни се откри, ни накара да разберем колко безнадеждно остарели сме във възприятията на света - всъщност светът днес се управлява от кръстоносци, произвеждащи излишни количества царевица, предполага се - генно изменена. Тия същите хора, които могат да изхранят спокойно цяла Африка, разменят продукцията си за нефт по един доста сложен борсов начин, така щото те да ползват целия икономически ресурс на планетата, докато една огромна част от нея да няма какво да яде и да се надява някой да й прати шарено етикетирана генно изменена, но сладка и единствена царевица. Богатият север на планетата експлоатира сериозно залежите на бедния юг, като му обещава свобода, мир и храна за всички. Северът е екипиран и добре организиран, пълен е с всякакви технологични чудеса, но планетата продъл­жава да се крепи на върха на кочана - ако потърсите в интернет и видите колко царевица произвеждат на година САЩ и ЕС, ще разберете, че нестройната ми версия за света е вярна и поучителна. Кръстоносците се превърнаха в USB-носци.

Кръстоносците с трактори и USB имат двете най-важни неща за оцеляване в бъдещето - имат технологията и идеоло­гията да владеят света обещавайки му равенство и климатици за всички. За миг си представих битката на световете, такава каквато би била истинска - наредени в редица, кръстоносците с трактори препускат с развети християнски хоругви, а срещу тях на камили, обрамчени с по две туби дизел, крещят на араб­ски нефтените султани - вместо кръв се лее пластмаса и нефтопродукти, а вместо избити зъби се пръскат зърнени култури и билети за самолети. Епична битка, където, както ни обясниха, в Швейцария царевицата е символ на нещо неочаквано - символ е на технологията, една от най-сложните технологии. Доживях­ме бъдещето и знаем - най-висшата човешка технология днес е царевицата. Осъзнайте го.

На този тракторен събор на хора с кръстове на гърдите дори не се пиеше и бира, нямаше кебапчета и народна музика. Усиле­но млади хора си говореха за трактори, което на нас българите не ни понесе, потресе ни и ние се измъкнахме като предатели от сборището на прогреса и хукнахме към Франция. Франция, където се надявахме френската любов да улесни възприятията ни към този твърде сложен за нас континент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.