Салман Рушди поведе стотици писатели срещу цензурата

Салман Рушди поведе стотици писатели срещу цензурата
27-06-2023г.
0
Лентата

Салман Рушди, Черил Стрейд, Дженифър Еган, Карл Хайасън и Ибрам Кенди са сред стотиците автори, които подкрепиха инициатива срещу цензурата, предаде АП. Те издигнаха глас в подкрепа на съобщение на Американската библиотечна асоциация и Асоциацията на американските издатели, с което се обръща внимание на 70-годишнината от Декларацията за свобода на четенето. Тя е издадена от книгоиздатели и библиотекари в разгара на ерата "Маккарти", белязала с невиждана цензура 50-те години на миналия век в САЩ.

В условията на рязко нарастване на забраните на книги в Америка през последните две години библиотечните и издателските асоциации призовават "всички членове на книжната общност" да потвърдят ангажимента си към декларацията от юни 1953 година, която включва предложения като "В обществен интерес е издателите и библиотекарите да осигурят достъп до най-широко разнообразие от възгледи и изрази, включително и такива, които са неортодоксални, непопулярни или смятани за опасни от мнозинството".

"Днес, когато се сблъскваме с нова вълна от цензура в училищата, библиотеките и книжарниците, насочена срещу широк спектър от изразни средства, включително художествена и нехудожествена литература, Декларацията за свободата на четене остава важна защита на свободата да се пише, публикува и пита", казва още съобщението до медиите, подписано от над стоте автори. Инициативата подкрепят и издателствата "Пенгуин рандъм хаус" и "Саймън & Шустър", Гилдията на авторите и Американската асоциация на книготърговците.

Преди месец Салман Рушди заяви, че цензурираните версии на книги, които се появяват в духа на новата политкоректност, будят тревога. "Никога през живота ми свободата на словото и на мненията в западните страни не е била толкова застрашена, както в тези времена“, подчерта писателят тогава. Той имаше предвид "осъвременяването" на знакови творби от XX век, сред които романи на Роалд Дал, Иън Флеминг и Агата Кристи.

"Очевидно има части на света, където цензурата е широко разпространена от дълго време: Русия, Китай, а донякъде и Индия. Но в страните от Запада доскоро имаше доста голяма свобода в областта на издателската дейност. Сега, седейки тук, в Съединените щати, се налага да гледам изключителната атака срещу библиотеките и книгите за деца в училищата, атаката срещу самата идея за библиотеки. Това е доста тревожно и ние трябва да сме много наясно и да се борим срещу него с всички сили", каза още в обръщението си писателят. 

"Книгите, написани в тяхното време, трябва да се приемат като част от него, ако ви е трудно да ги приемете, не ги четете", добави писателят.

76-годишният Салман Рушди, роден в Мумбай, е носител на множество литературни награди, включително "Букър" през 1981 г. През 1989 г. върховният лидер на Иран аятолах Хомейни издаде фетва, призоваваща писателят да бъде наказан със смърт за богохулство заради своя роман "Сатанински строфи".  

На 12 август м.г. Рушди бе нападнат на конференция от млад мъж с нож, в резултат на което изгуби едното си око и способността да си служи с едната си ръка. През февруари излезе новият му роман "Град на победата", написан преди покушението.

Източник: СЕГА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.