Русия: Украинската армия нанесе удар по Луганск с касетъчни боеприпаси

Русия: Украинската армия нанесе удар по Луганск с касетъчни боеприпаси
16-07-2023г.
0
Лентата

Украинските въоръжени сили са нанесли удари по югозападната част на град Луганск, вероятно използвайки касетъчни боеприпаси с голям обсег на действие, съобщи кореспондентът на ТАСС подполковник в оставка Андрей Марочко.

"Около 10:00 ч. московско време в югозападната част на град Луганск жителите чуха задействалите се системи за ПВО, след което проехтяха... взривове, силно наподобяващи избухването на касетъчни боеприпаси. Не беше само един взрив, а голям брой почти едновременни взривове. Мога да предположа, че това е била ракета с голям обсег, оборудвана с касетъчна част. Засега не мога да кажа със сигурност каква ракета са използвали украинските бойци", разказа Марочко.

Той допусна, че украинските сили може да са ударили Луганск с нов тип боеприпаси. "Експлозията на ракетите "Сторм шадоу" е малко по-различна", обясни Марочко.

Междувременно губернаторът на руската Белгородска област съобщи, че украинските сили са обстрелвали с ракети "Град" руския град Шебекино, разположен в близост до границата с Украйна, като при нападението е била убита една жена, допълва Ройтерс.

"За голямо съжаление един човек е загинал – жена, карала велосипед по тротоара... Нараняванията, получени от шрапнелите, са били несъвместими с живота", написа Вячеслав Гладков в "Телеграм".  

"Град" е реактивна система за залпов огън, която обикновено монтирана на шаси на камион "Урал-375Д". Тя се използва както от украинските, така и от руските сили, отбелязва Ройтерс.

Правозащитни организации считат насочването ѝ срещу цивилни за военно престъпление.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.