Путин: Русия си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси като ответна мярка

Путин: Русия си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси като ответна мярка
16-07-2023г.
0
Лентата

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Руската федерация си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси в отговор на използването им от Украйна, предаде ТАСС.

„В Русия има достатъчен запас от различни видове касетъчни боеприпаси, от различни видове. Досега не сме правили това, не сме го използвали и не сме имали такава нужда“, каза Путин, отговаряйки на въпрос на журналиста Павел Зарубин за предаването „Москва. Кремъл. Путин“ по канала „Россия-1“. Фрагментът е публикуван в канала на Зарубин в Telegram.

Владимир Путин отбеляза, че при използване на касетъчни боеприпаси срещу Русия тя си запазва „правото на огледални действия“. Той е убеден, че доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна и използването им трябва да се счита за престъпление. "Що се отнася до касетъчните боеприпаси, оценката за тези боеприпаси беше дадена от самата американска администрация чрез нейни служители преди време, когато използването на касетъчни боеприпаси беше наречено престъпление от самата американска администрация. Така че мисля, че така трябва да се отнасяме“, каза Путин.

Той смята, че САЩ доставят на Украйна касетъчни боеприпаси поради недостига на боеприпаси като цяло.

Путин припомни, че "украинската армия изразходва до 5000-6000 снаряда от 155-ти калибър на ден за военни действия, докато Съединените щати произвеждат по 15 000 на месец". „Те нямат достатъчно и Европа вече няма“, каза Путин. „Но те не намериха нищо по-добро от това да предложат използването на касетъчни боеприпаси“, добави той.

Източник: ТАСС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.