Русия отчете двуцифрен ръст на заплатите и рекордно ниска безработица

Русия отчете двуцифрен ръст на заплатите и рекордно ниска безработица
04-08-2023г.
0
Лентата

Рекордно ниското ниво на безработица в Русия през юни подчертава острия недостиг на работна ръка в страната, въпреки че възстановяването от миналогодишния икономически спад продължава с двуцифрени темпове на растеж както при заплатите, така и при продажбите на дребно. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите данни на руската статистическа служба Росстат.

След като нахлу в Украйна през февруари миналата година, Русия бе ударена от редица западни санкции, което доведе до свиване на икономиката на страната с 2,1 на сто през 2022 г. Все пак спадът бе по-малък от очакваното, а Москва го представи като доказателство за устойчивостта на руската икономика.

Москва редовно посочва ниската безработица и различни други показатели като знак, че икономиката й се възстановява, но недостигът на работна ръка, изострен от частичната мобилизация през миналия септември, е напът да повлияе негативно на дългосрочното развитие.

Безработицата в Русия е спаднала до рекордно ниско ниво от 3,1 на сто през юни, съобщи Росстат. Също така продажбите на дребно са скочили с 10 на сто през юни на годишна база. През юни 2022 г. те намаляха с почти толкова, с колкото сега растат.

Отделни данни показаха, че реалните заплати в страната са се повишили с 13,3 на сто през май.

Реалните разполагаеми доходи на руснаците през второто тримесечие са нараснали с 5,3 на сто на годишна база, след като останаха без промяна през същото тримесечие на миналата година.

Росстат ревизира нагоре ръста на реалните разполагаеми доходи през първото тримесечие - до 4,4 на сто. Като цяло доходите в Русия са намалели с 1 на сто през 2022 г.

Междувременно руският брутен вътрешен продукт е нараснал с 1,4 на сто през първото полугодие на 2023 г. на годишна основа, съобщи министерството на икономическото развитие.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.