Ройтерс: Върховният съд на САЩ нанесе удар на ЛГБТ правата

Ройтерс: Върховният съд на САЩ нанесе удар на ЛГБТ правата
01-07-2023г.
0
Лентата

Върховният съд на САЩ нанесе удар по ЛГБТ правата, като отсъди, че конституционното право за свобода на словото позволява на хора от определени бизнес среди да отказват услуги за еднополови сватби, предаде Ройтерс. Агенцията пояснява, че така магистратите са присъдили в полза на уебдизайнерка, която е изтъкнала вярата си в християнските ценности при оспорване на антидискриминационен закон на щата Колорадо.

Взетото с 6:3 гласа решение, чието писмено резюме бе изготвено от консервативно ориентирания съдия Нийл Горсъч, отмени предишно решение, взето на по-долна инстанция. Тя бе отказала на бизнесдамата от района на Денвър Лори Смит молба да бъде направено изключение по закона на Колорадо, забраняващ дискриминацията на основата на сексуалната ориентация.

Фирмата на Смит, която се казва "303 Криейтив", изготвя уебдизайни по поръчка. Темата на диспута бе защитата на свободата на словото, залегнала в Първата поправка на конституцията на САЩ.

"Първата поправка създава на Съединените щати визия на богато и многообразно място, където всеки е свободен да мисли и да говори каквото поиска, а не каквото правителството изисква от него", написа в решението съдия Горсъч.

Тримата либерално ориентирани съдии бяха на обратното становище, дъполва БТА. В декларираното си несъгласие съдия Соня Сотомайор написа: "Днес съдът, за първи път в историята си, даде на обществен бизнес конституционното право да отказва да служи на членове на защитена общност".

Върховният съд заседаваше в последния ден на мандата си за взимане на решения, чието начало бе през октомври.

Лори Смит, която живее в предградието на Денвър - Литълтън, е християнка евангелистка. Според становището ѝ тя вярва, че бракът може да бъде само между мъж и жена. През 2016 г. тя заведе дело срещу щатската комисия на Колорадо по защита на гражданските права и други официални представители на щата. По думите ѝ причината е била, че се е страхувала да не бъде наказана за отказа да домакинства на гей сватби по силата на закона на Колорадо за общественото настаняване.

Още по време на словесните дебати по делото през декември либерално настроените съдии от Върховния съд обявиха, че евентуално решение в полза на Смит ще проправи пътя за хора от определени бизнеси да прилагат дискриминация.

Припомняме, че преди няколко дни Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация на расов признак при приема в университет, решение, с което президентът Джо Байдън изрази "категорично несъгласие".

Решението беше взето по дело, заведено от неправителствена организация на име „Студенти за справедлив прием“ (Students for Fair Admissions) срещу най-старото съответно частно и държавно учебно заведение в САЩ Харвард и Универистета на Северна Каролина заради политиката им на прием на студенти.

Консервативното мнозинство в съда отмени плановете им за прием, с което на практика беше сложен край на утвърдената от дълги години практика на позитивна дискриминация на расов признак в американското висше образование.

Източник: dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.