Радев: Не можем да градим добросъседство и устойчиво европейско бъдеще с език на омразата, с фалшификации и обиди към българите

Радев: Не можем да градим добросъседство и устойчиво европейско бъдеще с език на омразата, с фалшификации и обиди към българите
30-06-2023г.
0
Лентата

Книгата „Борбите на македонските българи за права и независимост – 68 случая от периода 1944 – 1994 г.“  на  доц. д-р Спас Ташев  е лъч светлина върху съдбата на българите в Македония и е липсващото до скоро звено в аргументацията на българската национална позиция по отношение на европейската интеграция на РСМ – правата на нашите сънародници там.

Днес всеки говори за промени в конституцията и за гарантирането на равноправието на гражданите с българско самосъзнание в РСМ и това се приема за нормално. Но преди 2 години тази тема изобщо не стоеше, тя беше ерес. А когато от най-високо ниво в държавата започнахме публично и настойчиво да поставяме този въпрос, нашите сънародници в РСМ започнаха сами да поставят този въпрос. Както казват самите те – „охрабрихме се“.

Днес, когато ни призовават да не поставяме повече нови условия към европейската интеграция на РСМ, когато ни зоват да престанем да гледаме в миналото, а да гледаме само напред и да говорим само за бъдещето, трябва ясно да заявим, че ние не поставяме никакви нови условия. Ние искаме единствено да се изпълнят поети вече ангажименти, залегнали в преговорната рамка, която много ясно описва какво да се прави. Трябва ясно да заявим, че не можем да градим добросъседство и устойчиво европейско бъдеще с език на омразата, с фалшификации и обиди към българите в учебниците, с липса на разкритие на архивите на службите за погромите над българите в Македония и липса на реабилитация на невинните жертви, с продължаваща дискриминация спрямо гражданите с българско самосъзнание.

Ако сме държава отговорен член на ЕС, ако сме държава, която уважава своето минало и всички хора, които са отдали живота си за нашето бъдеще, няма как да се откажем от тези позиции. Наш дълг е да продължим да работим с европейските институции, с българската общност в РСМ, с институциите на нашата съседка и цялото общество там, за да излиза все повече истината наяве. Няма да допуснем такава подмяна на европейските ценности и принципи.

България най-много иска РСМ да бъде член на ЕС. И то не заради някакви геополитически фактори далеч от нас, а заради факта, че ние сме обединени от обща история, култура и традиции вече 13 века и пред нас е общото европейско бъдеще.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.