"Файненшъл таймс": генерал Суровикин е арестуван

29-06-2023г.
0
Лентата

Според информация на "Файненшъл таймс" висшият руски генерал Сергей Суровикин е бил арестуван. Изданието се позовава на три анонимни източника. Новината идва на фона на действията на руските власти срещу привърженици на групата "Вагнер", която в края на миналата седмица се разбунтува срещу руското военно командване.

Слухове за ареста на Суровикин бяха разпространени по-рано от руския военен блогър Владимир Романов, припомня "Берлинер цайтунг". Според Романов задържането е станало един ден след въстанието на наемниците от "Вагнер". Оттогава генералът се намирал в предварителния арест на Центъра в Лефортово, Москва.

В немилост ли е Суровикин?

До 11 януари 2023 година Суровикин беше командир на руските части в Украйна. Заради бруталните си методи в Сирия той е наричан още "генерал Армагедон", припомнят няколко германски издания, в т.ч. "Шпигел".

На въпрос дали той се ползва все още с доверието на президента Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви уклончиво, че въпроси, касаещи структурните единици в рамките на министерството на отбраната, трябва да бъдат отправяни именно към него. Песков уточни само, че главнокомандващият работи заедно с военния министър и с шефа на Генералния щаб.

Генерал Суровикин не се е появявал в публичното пространство след края на краткосрочния бунт на групата "Вагнер" миналата събота. По информация на "Ню Йорк таймс" той е знаел за подготвяното от частната армия на Пригожин въстание.

Източник: Дойче Веле

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.