Лавров: Украйна обстрелва жилищни квартали, а не военни обекти, но ако България, като приятел на киевския режим, има други данни да ги разкрие

Лавров: Украйна обстрелва жилищни квартали, а не военни обекти, но ако България, като приятел на киевския режим, има други данни да ги разкрие
30-06-2023г.
0
Лентата

Руската армия никога не избира граждански обекти за мишени на територията на Украйна, всички удари целят разрушаване на военната инфраструктура, съобщи на онлайн брифинг руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос, зададен от български журналист от БНР, предадават ТАСС и БТА.

"Повтарям отново, нашата армия никога не избира съзнателно за цели граждански обекти и никога не стреля просто ей така, всички удари се насочват срещу обекти от военната инфраструктура". подчерта Лавров. Той заяви, че украински подразделения неведнъж са разполагали тежка военна техника в дворовете на жилищни сгради и на територията на различни граждански обекти.

В същото време украинската страна цели на първо място разрушаването на чисто граждански обекти, добави руският външен министър:

"Моля, да не забравяте, че от началото на специалната военна операция има множество факти, когато украинските военни подразделения са разполагали тежка техника в дворовете на жилищните сгради, на територията на училищата и даже в помещенията".

"Ако в България, като приятел на сегашния (киевски) режим има някакви сведения какви военни обекти Украйна е поразила на руска територия, за да оправдаят поне някак това, което те правят, като обстрелват жилищни квартали, бих бил много признателен", добави той, обръщайки се към българския журналист.

Попитан дали може да потвърди официалните данни на ООН за броя на цивилните жертви в Украйна, Лавров отговори:

"Нямам информация откъде ООН взема своите сведения. Поне към нас не са се обръщали с такива въпроси".

По последни данни на върховния комисар на ООН за правата на човека цивилните жертви в Украйна от началото на руското военно нахлуване са 9083 души.

Западът няма нужда да се безпокои за националните интереси на Русия, тя е излизала по-силна от всички премеждия, заяви още руският външен министър Сергей Лавров.

"Благодаря, че се безпокоите за нашите национални интереси, но няма нужда", заяви Лавров в отговор на журналистически въпрос. Говорейки за опита за бунт, Лавров отбеляза, че "Русия винаги от всички премеждия е излизала по-силна". "Така ще стане и този път", увери той. "Освен това, ние вече усещаме, че този процес е започнал".

Лавров добави, че самият опит за бунт в Русия не изисква по-силно определение от "премеждие", цитира го БТА.

Той отбеляза, че миналата събота някои западни представители, коментирайки руската вътрешнополитическа ситуация, са заявили, че "фасадата на руската власт се е пропукала".

Освен това Лавров напомни думите на първия дипломат на ЕС, че Западът постъпва напълно правилно, като въоръжава Украйна.

"Това е косвено, но много ясно, очевидно признание за това, кой против кого воюва", подчерта Лавров.

"Така че благодаря за грижата, но ще се справим", обобщи той.

Руският външен министър добави, че Москва също се съмнява във възможностите на много западни политици.

Руският външен министър увери още, че експертите на МААЕ в Запорожката АЕЦ прекрасно знаят кой обстрелва тази централа, но не говорят за това в докладите си. Москва моли тези експерти да посочват в докладите си поне посоката, от която идва обстрелът, отбеляза той, като окачестви като "чиста проба лъжи" твърденията на Киев, че Русия готви провокация на контролираната от нея Запорожка АЕЦ.

Освен това Лавров призова да се разшири съставът на Съвета за сигурност на ООН, за да се даде повече представителна сила на азиатски, африкански и латиноамерикански страни и да се разчупи това, което той определи като западно господство над света.

"По-голямата част от света не иска да живее според западните правила", отбеляза руският външен министър. Той призова Западът да се отнася към страните от Азия, Африка и Латинска Америка "като към възрастни", но отбеляза, че представители на африканските държави съобщават за силен натиск, на който са подложени.

Лавров добави, че Русия е евакуирала деца в сиропиталища от военни зони в Украйна. Москва ще се стреми да се сдобие с истината за правата на децата в Украйна, като се опира "на своето обективно разследване, което няма да е подложено на влиянието на които и да било заинтересувани страни, особено от тези, които подкрепят киевския режим", добави той, коментирайки доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в който Русия е обвинявана в нарушения на правата на децата на територията на Украйна.

Москва се е обърнала към Гутериш, напомняйки му за съдбата на децата на украински бежанци в Европа, отбеляза Лавров.

Една от причините за започването на конфликта в Украйна беше неспазването на споразуменията от Минск, добави Лавров, като заяви, че преди това "ежедневно, въпреки тези споразумения от Минск и резолюцията на Съвета на сигурност на ООН, който ги одобри, се бомбардираха граждански обекти: училища, болници, детски градини".

Поведението на западните страни по отношение на Арктика, включително опитите за разпространяване на влиянието на НАТО над региона, не предизвиква оптимизъм и изисква ответни мерки от Москва, предупреди руският първи дипломат. "Ще отчитаме (тези процеси) в своите военно-технически действия", добави той.

Руският външен министър подчерта, че Москва не е била инициатор на прекъсването на връзките с Финландия и е готова да ги поднови, но ще отчита присъединяването на Хелзинки към НАТО.

Лавров обеща, че Русия ще разширява възможностите на Северния морски път и със сигурност ще гарантира безопасността му.

Износът на руски торове и хранителни продукти продължава, въпреки спънките от страна на Запада, които Москва заобикаля, отбеляза външният министър. В същото време няма доводи в полза на удължаване на сделката за износ на украинско зърно, която отдавна се превърна в търговска, добави той.

За Русия няма неприятелски народи.

"Вероятно ще е по-точно да се каже, че ние имаме неприятелски правителства, а народите - никога не сме имали с тях никакви проблеми", подчерта Лавров.

 

Източници: БНР, "24 часа", dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.