Радев: Управляващите изнасилиха Конституцията. Това е толкова зловонно

Радев: Управляващите изнасилиха Конституцията. Това е толкова зловонно
23-12-2023г.
0
Лентата

Спомняте си, че съвсем до скоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далеч от властта, а днес те управляват заедно. Изнасилват Конституцията заедно. И ще се борят срещу корупцията заедно. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти преди да замине на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Ето какво каза още той:

Политическото лицемерие има висока цена, но тя не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса. Съвсем доскоро лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далеч от властта, ако искаме да бъдем демократична и правова държава, пълноценно интегрирана в Европа. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно, и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига до тези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген.

С промените в Конституцията управляващите широко отварят вратите за чужденци с български паспорти в управлението и в парламента на страната. Те не правят разлика между приобщаването на българи по рождение, придобили двойно гражданство, както заявих преди 4 години, и сегашното решение за вкарване в управлението и в парламента на чужденци с български паспорти от целия свят, не само от Европа. Не правят разлика и между средата за сигурност преди 4 години и нейното влошаване сега.

Мнозинството или не осъзнава в какви рискове вкарва България, или правят тези промени за конкретни хора - например да има индулгенция за участващи и сега в правителството и в парламента, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротация или при следващ парламент.

С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап от злополучния запис на партийната сбирка, който много бързо се забрави. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Тези промени неизбежно ще доведат до криза. Тепърва ще виждаме резултата от това, което те сътвориха, и ще сезирам Конституционния съд по тези въпроси.

Подписах указ за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от него "енергийна вноска" върху транзита на природен газ и така пада преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Управляващите все още дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и за саботирането на приемането ни в Шенген, за което предупредих и сезирах Конституционния съд.

Нелепата политика на управляващите декапитализира „Булгартрансгаз“, не вкара и една стотинка в бюджета, но за сметка на това ни злепостави като ненадежден партньор в Европа и те се отказаха от нея не в резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и на натиск от страна на Унгария.

Служебното правителство с дипломация и резултати успя да постигне конкретен ангажимент за приемането на България без каквито и да е ограничения в европейското пространство без граничен контрол още през октомври. Въпреки че сами загубиха два месеца, очаквам управляващите да положат всички усилия да ни гарантират пълноценно членство в Шенген в оставащите дни до Нова година.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.