Проучване на CNN: Мнозинството от американците са против повече американска помощ за Украйна

Проучване на CNN: Мнозинството от американците са против повече американска помощ за Украйна
05-08-2023г.
0
Лентата

Според ново проучване на CNN, проведено от SSRS, повечето американци се противопоставят на отпускането на допълнително финансиране за подпомагане на Украйна във войната ѝ срещу Русия, тъй като обществеността е разделена по въпроса дали САЩ вече са направили достатъчно в подкрепата си за Украйна.

Като цяло 55% заявяват, че Конгресът на САЩ не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна, срещу 45%, които казват, че Конгресът трябва да разреши такова финансиране. 51% смятат, че САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат на Украйна, а 48% - че трябва да направят повече. Проучване, проведено в първите дни на руската инвазия в края на февруари 2022 г., показа, че 62% смятат, че САЩ е трябвало да направят повече.

Партийното разделение се е увеличило и след това проучване, като повечето демократи и републиканци вече са на противоположни позиции по въпросите за ролята на САЩ в Украйна.

Мнозинството, но не всички (68%) тези, които смятат, че САЩ трябва да направят повече за Украйна, подкрепят допълнителното финансиране, както и 23% от онези, които смятат, че САЩ вече са направили достатъчно.

Запитани конкретно за видовете помощ, която САЩ биха могли да предоставят на Украйна, помощта при събирането на разузнавателна информация (63%) и военното обучение (53%) е по-голяма, отколкото за предоставянето на оръжие (43%), като същевременно подкрепата за участие на американски военни сили в бойни операции е много малка (17%).

Повечето американци, които смятат, че САЩ трябва да направят повече за Украйна, подкрепят предоставянето на помощ за събиране на разузнавателна информация (75%), военно обучение (68%) и оръжия (60%), докато сред тези, които казват, че САЩ вече са направили достатъчно, само събирането на разузнавателна информация получава подкрепата на мнозинството (52%).

Мнозинството американци изразяват загриженост, че войната на Русия в Украйна ще застраши националната сигурност на САЩ (56%), но това е значително по-малко в сравнение с февруари 2022 г., когато 72% са били загрижени за заплахите за сигурността на САЩ.

По-голямото безпокойство отвъд партийните граници в новото проучване е, че войната ще продължи без решение дълго време. Близо 8 от 10 души се притесняват от това, включително 82% от демократите, 75% от независимите и 73% от републиканците. Близо две трети от анкетираните се опасяват, че войната в Украйна ще доведе до увеличаване на заплахите за демокрацията на други места (65%) или ще доведе до руски нападения на други места (64%), а около 6 от 10 се притесняват, че тя може да доведе до по-широка война в Европа (59%).

Демократите и републиканците се разминават по въпроса как САЩ трябва да помогнат на Украйна.
Проучването установява големи партийни и идеологически различия по въпроса какво трябва да направят САЩ, за да подпомогнат усилията на Украйна да отблъсне руската военна кампания.

Републиканците като цяло смятат, че Конгресът не трябва да разрешава ново финансиране (71%) и че САЩ са направили достатъчно, за да помогнат на Украйна (59%). Сред демократите повечето са на обратното мнение - 62% подкрепят допълнителното финансиране, а 61% казват, че САЩ трябва да направят повече.

И в двете партии има разделение по идеология. По отношение на предоставянето на допълнително финансиране либералните демократи са далеч от най-подкрепящите го - 74% го подкрепят в сравнение с 51% от умерените или консервативните демократи. Сред републиканците около три четвърти от консерваторите се противопоставят на новото финансиране (76%) в сравнение с 61% от умерените или либералните републиканци.

Независимите депутати в повечето случаи смятат, че САЩ са направили достатъчно за подпомагане на Украйна (56%), и са против допълнително финансиране (55%).

Запитани за конкретните форми на помощ, мнозинството от партиите казват, че САЩ трябва да предоставят на Украйна помощ в събирането на разузнавателна информация (70% от демократите, 63% от независимите и 56% от републиканците казват това). И докато почти две трети от демократите подкрепят военното обучение (64%), подкрепата сред независимите и републиканците спада до около половината (48% сред всяка група).

Още по-голямо разделение между партиите има по отношение на предоставянето на оръжия на Украйна, като 61% от демократите подкрепят това, в сравнение с 39% от независимите и само 30% от републиканците. По-малко от 20% от всички партии подкрепят предоставянето на американски военни сили за участие в бойни операции (19% сред демократите, 18% сред независимите и 16% сред републиканците).

Президентът Джо Байдън получава одобрението на 45% от американците за справянето си със ситуацията в Украйна. Подобни 43% одобряват начина, по който той се справя с отношенията на САЩ с Русия.

Почти всеки пети републиканец одобрява справянето му със ситуацията в Украйна (19%), което е доста над общия му рейтинг сред републиканците, който е 7%.

Проучването на CNN е проведено от SSRS от 1 до 31 юли сред случайна национална извадка от 1279 пълнолетни лица, които първоначално са били достигнати по пощата. Проучванията бяха проведени онлайн или по телефона с интервюиращ на живо. Резултатите за пълната извадка са с допустима грешка от плюс или минус 3,7 процентни пункта; тя е по-голяма за подгрупите.

Източник: CNN

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.