Привърженик на Тръмп оглави Конгреса на САЩ

Привърженик на Тръмп оглави Конгреса на САЩ
27-10-2023г.
0
Лентата

Майк Джонсън получи единодушната подкрепа на републиканците
Противник е на военната помощ за Украйна

Бори се срещу еднополовите бракове

Конгресменът от Луизиана Майк Джонсън беше избран за председател на Камарата на представителите на САЩ, слагайки край на седмици на хаос в Капитолия и вътрешнопартийни борби сред републиканците, предаде Би Би Си.

Джонсън спечели позицията с 220 гласа “за” в долната камара на Конгреса и е четвъртият републиканец, номиниран за поста след свалянето на Кевин Маккарти на 3 октомври. Предишният кандидат - Том Емър от Минесота, внезапно отпадна от надпреварата във вторник, след като Доналд Тръмп заяви, че номинацията му е “трагична грешка”.

51-годишният Джонсън, който получи единодушната подкрепа на партията си да оглави Конгреса, е твърд привърженик на бившия президент Тръмп, като изигра важна роля в опитите за преобръщане по съдебен на ред на резултатите от изборите през 2020 година.

Успехът на Джонсън представлява победа за идеологически дясната фракция на Републиканската партия, подкрепяща Тръмп, и загуба за “умерените републиканци”, чиито кандидати не успяха да спечелят подкрепа, посочва Би Би Си.

Служилият четири мандата консерватор е роден в Шривпорт - третият по големина град в Луизиана. Той е най-възрастният от четирима братя и сестри и е син на пожарникар.

Преди да постъпи в Конгреса, Джонсън е адвокат, който работи основно по въпроси, свързани със свободата на изповядване на религия и успешно защитава забраната на еднополовите бракове в Луизиана през 2004 година. През 2015 г. е избран за член на щатския парламент на Луизиана и се кандидатира за Конгреса през 2016 година. Сега представлява Четвърти конгресен окръг на Луизиана, който включва родния му град Шривпорт.

Джонсън обаче е най-известен със своята защита на опитите на Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г. В качеството си на бивш конституционен адвокат, той подписва документ, който предоставя правен съвет на съда по дело за отмяна на резултатите от изборите в Пенсилвания и призовава Тръмп да “продължи да се бори”.

След избирането на Джонсън, който се противопоставя на изпращането на помощ на Украйна, няколко представители посочиха бюджетния въпрос като най-неотложния, пред който е изправена Камарата. Крайният срок, за да се постигне споразумение за продължаване на финансирането на правителството на САЩ, е до 17 ноември, или то ще спре работа.

Източник: trud.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.