„Алфа Рисърч“: Терзиев води в София, оспорвана битка за второто място - Хекимян на по-малко от процент пред Григорова

„Алфа Рисърч“: Терзиев води в София, оспорвана битка за второто място - Хекимян на по-малко от процент пред Григорова
26-10-2023г.
0
Лентата

В битката за София интригата е за второто място - под процент разлика. Очаква се избирателна активност около 41%, това прогнозира социологическата агенция „Алфа Рисърч“.

Данните са от експресното проучване за София, проведено в периода 21 – 24 октомври 2023 г. от „Алфа Рисърч“, по поръчка на БТВ. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Електоралните нагласи са както следва:

Васил Терзиев, ПП-ДБ и „Спаси София“- 29,8%

Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС - 21,1%

Ваня Григорова, БСП - 20,2%

Деян Николов, „Възраждане“ – 10,2%

Вили Лилков коалиция КОД – 8,3%

Ивайло Вълчев, ИТН – 3,4%.

Комфортна преднина от около 29,8% за кандидата на ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев. Антон Хекимян – ГЕРБ-СДС – 21,1% и Ваня Григорова, подкрепена от БСП, „Левицата“ и други партии – 20,2%. Под процент разлика между вторите двама“, каза социологът Боряна Димитрова в „Тази сутрин“.

По думите ѝ ако имаме повишена активност сред кандидатите в последните дни преди изборите или в самия изборен ден, може ситуацията да бъде пренаредена.

„Виждаме силна кампания на Ваня Григорова, която се изстрелва много над партийната листа. Тя има ръст в хода на кампанията и при увеличаване на избирателната активност има шанс да стане втора в битката за балотажа. При запазване на по-ниска избирателна активност, предимството е за Хекимян. Ръст на избирателната активност води до мобилизация“, допълни Димитрова.

„В полза на Антон Хекимян е много по-голямата партийна структура на ГЕРБ. Той има много по-солидна партийна подкрепа. В хода на кампанията той има относително стабилен резултат, но остава под мобилизацията на вота за общинската листа. Във всички случаи и Васил Терзиев, и Антон Хекимян имаха известно неприемане от страна на избирателите на съответната партия – дали заради елемента на изненада, дали заради биографиите“, каза социологът от „Алфа Рисърч“.

Един от големите залози на местния вот в неделя е избирателната активност. Проучването на „Алфа Рисърч“ пргонозира около 41%. „Има още около 20%, които се колебаят. На местни избори мобилизацията е малко по-слаба отколкото на парламентарни, но зависи от характера на надпреварата. Където се усеща предрешена надпревара, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на кампанията има увеличаване на залога, по-силни кандидати и неизвестност на резултата, интересът започва да се покачва“, коментира социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ засега не се вижда кандидатите да събират големи периферии.

„При повечето кандидати има скачен съд с някой от другите. За Васил Терзиев и донякъде за Антон Хекимян това е кандидатурата на Вили Лилков, който прави съвсем не лош резултат и ръст на неговите избиратели може да скъси дистанцията между първите. При Ваня Григорова това е Деян Николов от „Възраждане“. Хората избират на база личните си предпочитания, но и на база политическата сила“, допълни социологът.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.